typer af cellulære respiration

Der er to typer af cellulære respiration : aerobe og anaerobe . Aerob respiration kan kun finde sted i overværelse af ilt . Anaerob respiration , også kaldet gæring , kan foregå uden ilt . Cellulære respiration er en serie af metaboliske processer , der skaber energi i form af adenosin trifosfat . ATP er en effektiv form for oplagret energi , der kan let bruges af celler . Aerob respiration genererer mest ATP . Omkring 36 molekyler ATP er produceret i den kombinerede processer aerobe respiration . Disse processer er : . glycolysen , Krebs cyklus og oxidativ phosphorylering

glykolyse


glykolysen er den første . trin i både aerobe og anaerobe respiration . Glykolysen sker i cytosolen af cellen . Det kan forekomme ved tilstedeværelse af ilt eller i en anaerobt miljø . Glykolyse kræver ikke ilt er heller ikke hæmmes af ilt . Glykolyse er en proces , der begynder med en høj energi molekyle som en sukker , protein eller lipid- og bryder den ned i pyruvat . Pyruvat er en vigtig mellemliggende molekyle , at brændstoffer det næste skridt i respiration .

glykolyse resulterer også i to netto ATP molekyler , vand , uorganisk fosfat og to NADHs . NADH , nikotinamidadenindinucleotid , er en coenzym , der bruges i de resterende trin i respiration . NADH er især vigtigt i oxidation-reduktion reaktioner elektron transportkæden .

Krebs Cyklus


Den Krebs cyklus er det andet trin af aerobe respiration . Krebs cyklus , også kaldet citronsyrecyklus , er en række reaktioner , som resulterer i blot et molekyle af ATP . Krebs cyklus sker i matrix af mitokondrier , som er organeller , eller individuelle membranbundne strukturer , som er den energi kraftcentre i cellen . Pyruvat og NADH molekyler produceret af glykolyse gå ind i matrix af mitokondrier med lettere diffusion . Inde i mitokondrier er pyruvat omdannes til acetyl CoA . Acetyl CoA ind i Krebs cyklus , hvor det omdannes til citronsyre . En række reaktioner følger , der producerer mere kuldioxid , NADH og FADH-flavin adenin dinucleotid-endnu coenzym vigtigt i det endelige skridt af aerobe respiration .

oxidative phosphorylering


Det sidste trin i aerob respiration er oxidativ fosforylering . Oxidativ fosforylering har tre vigtige dele . Det første er der en række proteiner indlejret i den indre mitokondrielle membran . Disse proteiner tage elektroner doneret fra NADH eller FADH 2 og give dem videre til den endelige elektronacceptor . Denne gruppe af proteiner er undertiden blot kaldes ETC , eller elektron transportkæden . For det andet , som elektroner bevæger sig gennem kæden , er protoner pumpes ind i den indre mitokondrielle rum . Den høje koncentration af protoner skaber proton-motiv kraft. Tredje, protoner , drevet af proton-motorkraft , ønsker at rejse tilbage i mitokondrier matrix til et område med lav koncentration . Men de kan ikke bare diffuse igennem membranen . I stedet finder de passage gennem membranen via et specielt protein kaldet ATP syntase . Energien af protonerne bevæger sig gennem ATP syntase drev ATP skabelse . Ilt -drev oxidativ phosphorylering , fordi det er den sidste elektronacceptor i ETC .

Gæring


Anaerob respiration , eller gæring , sker uden ilt . Gæring reducerer pyruvat dannes ved glykolysen til mælkesyre eller ethanol . Gæringen genererer kun to molekyler ATP . Mange organismer bruger forgæring med henblik på deres energi -produktion. Gær bruger gæring . Nogle bakterier , der ikke kan overleve i iltet miljøer brug gæring . Mennesker bruger også gæring .

Din røde blodlegemer bruge gæring til at generere energi . Det giver dem mulighed for at transportere ilt til alle kroppens væv uden at forbruge den. Gæringen foregår også i skeletmuskulatur fibre . Lagret ATP og ilt er hurtigt brugt op af en aktiv muskel celle . Dog kan disse unikke celler fortsætte respiration i mangel af ilt . Du føler resultatet af gæring , når opbygning af mælkesyre i musklerne får dem til at krampe . Når dine muskler er igen i hvile , er mælkesyren omdannes i leveren til glukose .

Fun Fact

Du er allerede bekendt med de affaldsprodukter af cellulære respiration , selvom du måske ikke klar over det . Hver gang du ånder ud , du frigiver kuldioxid og vand , der sammen med ATP , er de vigtigste produkter af cellulære respiration . Dine lunger udføre en vigtig funktion i de processer af cellulære metabolisme-de danner overfladen for gasbørsen dine celler er afhængige af at fuldføre cellulære respiration . Hvis din krop ikke kan skille sig af kuldioxid , vil dine celler blive forgiftet . Hvis du celler ikke modtager ilt , vil funktioner i kroppen sammenbrud .


Kommentarer

  • Om os
  • Advertising
  • Fortæl redaktionen
  • Få nyhedsbreve
  • RSS-feed

Redaktør: Michael D.Lund
Nyheder redactor: Theis Lange Olsen

Kundeservice: Rene Poulsen ,
Peter Andersen

Tel: +45 88 88 99 00
Fax: +45 88 88 99 01

© Copyright 2013-2014 www.konditions.com - All rights reserved.