endokrine funktion af den menneskelige nyre

Det endokrine system refererer til de forskellige organer i kroppen , der er ansvarlige for udskiller hormoner , der påvirker kropslige processer. Bedre kendt for deres evne til at behandle affald , nyrerne er ansvarlige for udskillelsen af fire forskellige hormoner : rennin , calcitriol , erytropoietin og thrombopoietin . Disse kemikalier, der frigives via nyrerne påvirker en lang række af kroppens processer der beskæftiger sig med kredsløbs-og skelet -systemer . Forståelse af endokrine funktioner nyrerne er nødvendigt for at forstå den fulde virkning nyrerne har på kroppen .

Rennin


Rennin er et proteolytisk enzym ansvarlig for at regulere arterievæggen størrelse for at sikre en ordentlig blodtryk . Proteolytiske enzymer er i stand til at nedbryde proteiner til en mere anvendelig form . Renin nedbryder plasmaprotein angiotensinogen til et peptid , der indeholder ti aminosyrer , der kaldes angiotensin I. Angiotensin I senere bliver brudt ned efter en lunge-baseret peptidase kendt som angiotensin konverterende enzym, eller ACE . Den nye otte aminosyre peptid , angiotensin II , stiger blodtrykket ved at øge puls styrke og snærende vene og arteriel vægge .

Erythropoietin


Erythropoietin , eller EPO , er et glykoprotein , der regulerer overførslen af ilt og næringsstoffer gennem blodbanen ved at øge produktionen af røde blodlegemer i knoglemarven . EPO produktion stimuleres , når blodet er gået tabt ved et sår , eller når mindre ilt til rådighed , såsom højere luftlag . Rekombinant EPO kan bruges som en behandling for dem, der lider af anæmi , en mangel på røde blodlegemer .

Thrombopoietin


Thrombopoietin , eller TPO , øger kroppens evne til at helbrede sig selv ved at stimulere produktionen af blodplader . Thrombopoietin er en cytokin , et protein forbundet med immunforsvaret fungerer . TPO , som er blevet udskilt i blodbanen obligationer enten med blodplader eller med megakaryocytter , forløberen til blodplader . Når kroppens trombocyttallet er høj , overskydende TPO obligationer med blodpladerne , faldende produktion . Hvis trombocyttallet er lavt , TPO obligationer med megakaryocytter som derefter modne i blodplader .

Calcitriol


Calcitriol , også kendt som vitamin D3 , forbedrer kroppens evne til at absorbere calcium . At producere calcitriol , skal D-vitamin føres ind i legemet enten gennem en kemisk reaktion mellem huden og sollys skabe calciferol , eller kosten D-vitamin , der er blevet fordøjet . D-vitamin i kroppen ender med at blive omdannet til calcitriol af nyrerne . Calcitriol rejser til tarmene , hvor det forbedrer kroppens optagelse af calcium , forbedre skeletal sundhed .

Kronisk nyresygdom

Kronisk nyresygdom , eller CKD , er oftest forårsaget af forhøjet blodtryk eller diabetes . CKD forhindrer nyrerne i at fuldføre deres grundlæggende funktioner , herunder belaster giftstoffer fra blodet eller frigive den tidligere nævnte hormoner . Yderligere komplikationer som følge af CKD inkluderer anæmi , osteoporose og øget risiko for hjertesygdom . Kronisk nyresygdom kan vare i årevis , og i sidste ende kan kræve dialyse eller en transplantation .


Kommentarer

  • Om os
  • Advertising
  • Fortæl redaktionen
  • Få nyhedsbreve
  • RSS-feed

Redaktør: Michael D.Lund
Nyheder redactor: Theis Lange Olsen

Kundeservice: Rene Poulsen ,
Peter Andersen

Tel: +45 88 88 99 00
Fax: +45 88 88 99 01

© Copyright 2013-2014 www.konditions.com - All rights reserved.