Home Automation Network Standards

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

Et typisk hjemmeautomatiseringssystem indeholder en controller og modtagere placeret på styrede apparater. Hvor de elektriske ledninger af huset er medierne til netværket, kan modtagere indlejres i lysafbrydere for at styre et lys. I radiobølgesystemer er modtageren en sensor. Til et lys passer dette ind i lysstikket og huser i sin tur pæren. Home automation produkter kan tilføjes til eksisterende apparater.

Funktioner

Radio Wave netværk er mere kompliceret end infrarøde fjernbetjeningsenheder. Signaler rutes mellem aktiverede apparater. Så for at tænde en lampe, ville det ikke være noget, om lampens sensor er skjult fra regulatoren ved en anlæg placeret mellem senderen og modtageren. Signalet omdannes til blokeringsobjektet af andre sensorer i rummet. baserede systemer tillader controlleren at udstede kommandoer til andre rum i huset. Signalet overføres via husets ledninger.

Operatører

De mest almindelige hjemmautomatiseringsprodukter følger X.10, Z-Wave og Zigbee standarder. X.10 startede som et ledningsbaseret netværk, men firmaet markedsfører nu også radiofrekvensstyrede apparater. Z-Wave og Zigbee er radiofrekvens standarder licenseret til grupper af producenter. Hjemautomatisering er en udvikling af fjernbetjeningsteknologi. Lysafbrydere, termostater og garagedøre er de mest almindelige anvendelser af teknologien. Der er to standarder for netværk i hjemmet automatisering. Disse er ved at sende signaler over eksisterende elektriske ledninger eller ved hjælp af radiobølger.