Hvad betyder det, når et domænenavn bliver aktiv?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Registrering

Når et domænenavn er registreret, er det normalt forbeholdt den person eller organisation, der registrerer det, normalt via en tredjepart kaldet en 'Registrar', men den er endnu ikke 'aktiv'. Registreringen peger på registrarens navneservere, og alle der forsøger at få adgang til domænenavnet, f.eks. Via en webbrowser, vil blive sendt til registrarens servere. Dette kaldes undertiden som 'parkering' domænenavnet.

Aktivering

Aktivér et domænenavn ved at ændre de autoritative navneservere for domænet. Dette gøres via registrarens hjemmeside. De autoritative navneservere, som normalt identificeres af 2 IP-adresser, skal konfigureres til at svare på anmodninger om domænenavnet ved at levere serverens IP-adresse, såsom web og e-mail, der er knyttet med domænet. Sommetider leveres disse servere også af registratoren, hvis den er købt af domænenavneejeren.

Root Servers

Internettet virker delvist ved at have en lille gruppe af 'root' DNS-servere. Disse servere er den ultimative myndighed for DNS-navne på internettet. Når navneserverne for et bestemt domænenavn ændres hos registraren, formidles oplysningerne til alle rodserverne. Når disse oplysninger er blevet fuldstændigt udbredt til alle rodservere , som kan tage op til 48 timer, anses domænet for at være helt 'aktivt'. Domænenavne er hierarkiske, læsbare navne, der bruges til at identificere grupper af internettjenester, såsom websteder. De skal oversættes til Internet Protocol, eller IP, adresser for at være maskinlæsbare og dirigeres til den ønskede destination.