Introduktion til netværk og datakommunikation

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Layered Functionality

At få data fra en computer til en anden indebærer mange procedurer. Disse procedurer grupperes sammen ved funktion og lagdelt i en stak. Hvert lag i stakken er specialiseret i et aspekt af datakommunikation. Hvert lag tilbyder tjenester til ovenstående lag og fjerner disse opgaver fra højere lag.

Protokoller

Det er vigtigt, at både sende- og modtagelsesprogrammerne forstår hinanden for at sikre universel sammenlignelighed. Netværksstandarder styres af et internationalt organ og distribueres frit. Disse standarder kaldes 'protokoller'.

Netværksstandarder

Der findes en række forskellige systemer til netværk: SNA (Standard Network Architecture) og IPX (Internetwork Packet Exchange) er eksempler. Protokolpakken, der dominerer netværk, er dog TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol). Internetprotokollen (IP) omfatter IP-adressering, som er standardsystemet til adressering på internettet og er det mest anvendte adressesystem til private netværk. Det grundlæggende ved netværk er, at data stammer fra en applikation og overføres derefter over mindst et kabel som en række nul og en. En 'applikation' er et program, der betjener brugeren. Trådløst netværk erstatter kablet med radiobølger.