SMB CIFS-protokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  IBM opfandt Server Message Block, eller SMB. Microsoft opdaterede protokollen og omdøbte den til det fælles internetfilsystem, det kaldes også 'Microsoft Windows Network.' Andrew Tridgell, en australsk, skrev en kopi af systemet - kaldet 'Samba' - til Unix og Linux operativsystemer i 1991. Selv om denne protokol har fire forskellige navne, er de alle versioner af samme system for at få adgang til delte ressourcer over et netværk.

Operativsystem

De fleste implementeringer af SMB / CIFS fungerer fra Microsoft Windows. Dens tidligere inkarnation blev skrevet for at køre over NetBIOS - enten med IPX-netværkssystemet eller på TCP / IP. Siden Windows 2000 kører den over TCP, mens Samba opererer på Unix-systemer. Der er også en Linux implementering af SMB. Der er NFS- og Novell Netware-kompatible versioner samt NetBSD- og FreeBSD-versioner. CIFS implementeres også på Mac OS X, Solaris og VMS.

Versioner

Microsoft har været den vigtigste drivkraft for udviklingen af ​​SMB / CIFS standarderne, selvom andre softwarehuse har udviklet versioner. Udviklingen af ​​kernen Microsoft implementering af standarderne har resulteret i en række udgivelser. Hver version kaldes en 'dialekt'. Microsoft klassificerer CIFS som en dialekt af SMB.

Funktioner

Microsoft understreger, at SMB's centrale funktion er fildeling. Protokollen udfører dog andre tjenester. Disse omfatter SMB-server-opdagelse, godkendelse, ændring af besked, fillåsning og udskrivning via et netværk.

Dataudveksling

SMB sender data som pakker. Disse pakker oprettes på applikationens vegne af TCP / IP-protokoller. SMB-standarden definerer meddelelsesstrukturer, der bæres af TCP / IP-pakkerne. SMB-meddelelser falder ind i tre kategorier: Session Control (tilslut og frakobl fra en delt ressource) ; filadgang (manipulerer mapper og filer) og generelle meddelelser til håndtering af printkøer og maillots. Kommunikation følger klient-serverhierarkiet, hvor en klient anmoder om en tjeneste, og serveren reagerer. Nogle meddelelser sendes sammen for at øge responstiderne. funktionen hedder 'batching'.

Understøttende rolle

Microsoft bruger SMB til at bære andre tjenester. Deres Remote Procedure Call-funktion (MSRPC) bæres af SMB, som er Microsofts Distributed File System. Autentificeringspolitikker for Windows-domænecontrollere udføres på login-scenen af ​​SMB. 'Network Neighborhood' -protoler bruger også SMB til transport.

Funktioner

Ikke alle computere på et netværk er automatisk tilgængelige. Enhver computer kan dog blive en filserver. Brugeren nominerer en mappe på en computer som en delt mappe. Ligeledes kan en printer tilgængelig for den computer navngives som delt. Når en mappe er offentliggjort, vises den i Windows Explorer med en hånd under.

Ydeevne

SMB blev oprindeligt designet til at køre over Local Area Networks (LAN'er), og den blev derfor ikke oprettet med en implementering over WANs . SMB 2.0 har til formål at forbedre ydeevnen over SMB 1.0, men FTP udfører stadig hurtigere via internettet end SMB.