Netware-protokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  NetWare, som et netværksoperativsystem, tilbyder gennemsigtig fjernfiladgang og forskellige distribuerede netværkstjenester, såsom printerdeling og support til applikationer, herunder e-mailoverførsel. NetWare understøtter almindelige medieadgangsprotokoller som Ethernet / IEEE802.3. NetWare understøtter også Netware-netværkslagsprotokoller (henviser til OSI-lag), herunder IPN-protokollet og Service Annonceprotokol og en række overlagsprotokoller som NetWare Core Protocol (NCP).

IPX < / h2> IPX er den oprindelige NetWare-netværkslagsprotokoll, der anvendes til rutepakker via internettet. IPX er en forbindelsesløs datagrambaseret netværksprotokol, der ligner Internetprotokollen, der ligger i TCP / IP-netværk. Novell IPX-netværksadresser skal være unikke, og disse adresser er designet til at omfatte to komponenter: et netværksnummer og et node nummer. Netværksnummeret distribueres af netværksadministratoren, mens nodenummeret i grunden er MAC Access-adressen til et af systemets netværkskort.

Serviceannonceprotokol (SAP)

SAP er en IPX-protokol, hvorigennem netværksressourcer, som e-mail-servere og webservere, sender deres adresser og de tjenester, de tilbyder. Disse oplysninger sendes af SAP hvert 60 sekund. En typisk SAP-transaktion starter som følger: routere lytter til SAP'er og danner en tabel over alle kendte tjenester efterfulgt af deres netværksadresse Routere sender derefter deres SAP-tabel hvert 60 sekund. Novell-klienter kan anmode om en specifik tjeneste fra den lokale router, og routeren besvarer anmodningen ved at sende netværksadressen til den ønskede tjeneste og klienten kan derefter kontakte tjenesten.

NCP

NCP er en liste over serverressourcer, der er udviklet til at betjene ansøgningsanmodninger fra NetWare-klienterne. NCP's tjenester består af filtilslutninger s, fillåsning, sikkerhed og filsynkronisering med andre servere. NCP er hovedprotokollen til overførsel af information mellem en NetWare-server og dens klienter. NCP disponerer login anmodninger og mange andre anmodninger til filen og trykning systemer.