Link Access Protocol

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Både LAP-B og LAP-D er åbne standarder, der er frit tilgængelige og administreret af International Telecommunications Union (ITU), som er et agentur for De Forenede Nationer. LAP-D er defineret i ITU-dokumentet Q.920, som blev offentliggjort i marts 1993. LAP-B er defineret i henstilling X.25, offentliggjort i oktober 1996.

Funktion

Linkadgangsprotokoller anvendes ikke at få data på tværs af internettet. Deres funktion er at få dataene på tværs af deres tilsluttede netværk. Hvis den ultimative destination af dataene er på et andet netværk, er noden, som Link Access-systemet sender dataene til, en router.

Funktioner

Internetlaget behandler data i 'pakker'. Data Link Layer, hvor Link Access Protocols anvendes, definerer deres transmissionsstruktur som 'frames.' Både LAP-D og LAP-B har adressefelter i deres overskrift. LAP-B bruger imidlertid ikke adressering, og dette felt bruges til andre formål. Det fulde navn på Link Access Protocol er 'Link Access Procedure - Channel D.' Forkortelsen for protokollen er 'LAP-D'. En anden nært beslægtet protokol er LAP-B. Dette står for 'Link Access Procedure - Balanced.' Begge disse systemer beskæftiger sig med overførsel af data som bits på det fysiske medium til transmission. LAP-D opererer for ISDN (Integrated Services Digital Networks), og LAP-B er en del af X.25 Open Systems Interconnection.