Primær WAN-protokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Et WAN eller Wide Area Network er et digitalt computernetværk, der omfatter et stort fysisk område. Det kan således skelnes fra andre netværk som personlige netværk (PAN) og lokalnetværk (LAN), der strækker sig over området, der kun omfatter små værelser eller højst nogle bygninger. Normalt er et WAN hostet eller transmitteret af en stor serviceoperatør som f.eks. Et telefonselskab eller en internetudbyder. Der er en række WAN-protokoller eller systemer, hvorved computere eller enheder i et WAN er forbundet.

Frame Relay

En Frame Relay-protokol etablerer et privat netværk ved hjælp af et transportørens netværk. Dette kan være praktisk for små virksomheder og grupper, der ønsker at forbinde computere og enheder, samtidig med at de lukkes fra offentligheden. Det indebærer anvendelse af permanente virtuelle kredsløb (PVC'er), som opretter et websted, som de enkelte medlemmer af kredsløbet kan klare sig ind uden yderligere kredsløb. Hvad mere er, giver en PVC sin ejer mulighed for at oprette en WAN som han kan lide --- for eksempel kan du indstille hvilke websteder, der forbinder hvem andre og hvem får adgang til hver netværksressource.

PPP < / h2> En punkt-til-punkt-protokol (PPP) gør brug af en række individuelle kredsløb, der forbinder enheder til hinanden én for én. Næsten hver opkaldsforbindelse gør brug af PPP. Det er nyttigt især på meget store skalaer, fordi fejl i individuelle kredsløb kan overvåges og individuelle links kan skilles uden at forringe hele systemet. For små, tætte netværk er PPP imidlertid mindre omkostningseffektivt end rammedelæ, da det kræver investering i kredsløb for hver enkelt forbindelse mellem enheder. PPP er kendt for at gøre brug af andre protokoller til godkendelsesformål, hovedsagelig PAP (password authentication protocol) og CHAP (udfordring handshake authentication protokol).

HDLC

HDLC eller High Level Data Link Control er en anden protokol der forbinder computere på en punkt-til-punkt-basis som PPP, hvilket betyder at den finder konfigurationen af ​​mindst kompleksitet for at forbinde to uafhængige enheder sammen inden for WAN. HDLC er den mest almindelige type protokol, der bruges til internetforbindelser. I modsætning til PPP bruger det normalt ikke nogen godkendelsesprotokoller til individuelle enheder i netværket.