Definition af en protokolanalysator

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Definition

En protokollanalysator er en computerhardware eller -software, der bruges på en pc til at opfange og registrere trafik sendt over et netværk. Protokollanalysatorer kaldes også som netværksanalysatorer og pakkeanalysatorer.

Process

Datastrømme eller sekvenser af digitalt kodede datagrupper eller pakker sendes over netværket. En protokollanalysator indfanger hver datapakke, analyserer pakkens indhold og dekoder eller konverterer dataene til et læseligt format til gennemgang af netværksadministratoren.

Programmer

Fælles programmer for protokollanalysatorer inkluderer analyse af netværksproblemer og afsløring af forsøg på netværksindbrud. Protokolanalysatorer kan også indsamle og rapportere netværksstatistikker, overvåge netværksforbrug og filtrere mistænkt indhold fra netværkstrafik. Computere, der er tilsluttet netværk, sender og modtager hele tiden data. Disse data kan være udsat for computervirus, fejl og andre problemer, som kan påvirke et netværk negativt. En protokollanalysator kan hjælpe med at sikre, at sådanne problemer undgås.