Internet Safety Lessons

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Internettet er blevet en næsten uundværlig del af det daglige liv. Folk går online for at kommunikere, udføre forskning, lede efter gamle venner, lave nye via sociale netværk, starte virksomheder, markedsføre produkter og betale regninger. Men farerne lurer i cyberspace. Så det betaler sig at følge nogle grundlæggende retningslinjer for internetsikkerhed.

Virus og spyware

Den mest grundlæggende risiko på internettet stammer fra spredning af vira, spyware og malware, som alle er skadeligt skabt af hackere og andre kriminelle elementer. Beskyt din computer ved at undgå usikre websites, downloade materiale fra ukendte udgivere, klikke på links fra ukendte personer og åbne filer og dokumenter fra uopfordrede kilder. Når en computer er inficeret med en virus, kan den ødelægge computeren. Spyware og malware er designet til at stjæle information som adgangskoder og skabe irriterende pop-ups. For at beskytte din computer mod disse risici kan du installere antivirusprogrammer. For at give et ekstra beskyttelseslag, kan du installere en firewall. Eksempler på antivirusprogrammer omfatter McAfee, Norton, AVG, Kaspersky og Avira. De fleste antivirusprogrammer tilbyder også anti-malware og anti-spyware beskyttelse.

Personlige oplysninger

Giv ikke dine personlige oplysninger om tilfældige websteder. En masse tricks er ansat af kriminelle for at få folk til at videregive privat information. De kunne være i form af popup-vinduer, der informerer dig om, at du netop har vundet nogle penge og skal udfylde en formular til at gøre krav på det eller i form af falske undersøgelser, der kræver, at du angiver dine personlige oplysninger, herunder din adresse, Social Sikkerhedsnummer, kredithistorie, indkomst og antallet af personer, der bor sammen med dig. Levering af disse oplysninger er risikabelt, fordi det kunne bruges til identitetssvindel. Du kan forbedre din evne til at identificere falske hjemmesider ved at installere de nyeste versioner af din webbrowser. Browsere som Firefox 2 og Internet Explorer 7 har filtre, som kan registrere mange falske websites. Stol på dine instinkter. Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det sikkert. Se efter variationer i hjemmesidenes adresse. Det kan betyde, at det er en klon af en rigtig hjemmeside. Før du klikker på et link til et websted, højreklik på det og vælg derefter 'egenskaber'. Dette vil fortælle dig den rigtige destination af et link. Hvis det er anderledes end den påståede bestemmelsessted, skal du være opmærksom.

Sociale netværkssider

Sociale netværkssider giver dig mulighed for at møde mennesker og socialisere. Men de bærer et ret antal risici, også. Tro ikke på alt du læser på en persons profil. Folk kan gemme sig bag den anonymitet, som computeren giver for at hævde ting, der ikke er sandt. For eksempel hævder pædofile ofte at være yngre, end de er. Folk bruger også billeder af tilfældige modeller og andre flotte mennesker til at hylde andre til at falde for dem og sende dem penge. Det bedste råd er at bruge sund fornuft, når du bruger et socialt netværk. Du må ikke acceptere at møde personer, du ikke kender i ensomme eller forladte steder.

Beskyt børn

Brug sikkerhedsfunktioner som forældrekontrol i Windows 7 og Windows Vista til at overvåge, hvor dine børn går online. Lær unge børn at bruge den samme sunde fornuft online som de ville, hvis de blev kontaktet af fremmede. Lær dem for at modstå ethvert forsøg hos fremmede for at få dem til at videregive personlige oplysninger, såsom deres navn, adresse, telefonnummer, alder eller skole. Lær dem ikke at sende deres billeder til fremmede.