Mobile Routing Protocols

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Mobilnet skaber komplikationer for routing. Netværket indeholder noder med uafhængige ejere. Der findes en rute, der går gennem en enhed, kun for at den pågældende enhed skal slukke eller flyttes, når meddelelsen sendes. Signalfluktuationer ændrer antallet af kontaktbare routere. Der er mange forskellige routingprotokoller for mobilnetværk, der forsøger at løse disse problemer.

Proaktive protokoller

Proaktive protokoller er populære på kablede netværk. De opretholder en tabel over mulige ruter og udveksler disse oplysninger med nabostyrerne. Nogle tæller antallet af 'humle' en rute vil tage (disse er Distance-Vector protokoller). Andre bruger en mere kompliceret formel, herunder distance, datalast og ydeevne for eksisterende links (der er Link State protokoller). Vanskeligheden ved at bruge proaktive protokoller via mobilnetværk er, at disse netværk ændrer sig konstant. Proaktive protokoller er bedre egnet til et kontrolleret miljø, for eksempel hvor det bruges til at oprette et virksomhedsnetværk, hvor medlemmer sandsynligvis ikke vil bevæge sig meget langt, og hvor antallet af noder i netværket er statisk. Eksempler på proaktive protokoller til mobil routing er den trådløse routingprotokol (WRP) og OLSR'en (Optimized Link State Routing Protocol).

Reaktive protokoller

Reaktiv routing kaldes også 'on demand' routing. Dette system opretholder ikke en tabel med mulige ruter, men oversvømmer alle kontakter med en forespørgselspakke. Denne pakke udleveres af alle kontaktede routere. Når en vej til den ønskede destination er fundet, sendes et svar tilbage til senderen, og der oprettes en sti. Distance Vector-algoritmen bruges sammen med reaktive systemer. Link State er ikke mulig, da algoritmen kræver registrering. Afbrydelsen af ​​reaktive systemer er, at de kan tilstoppe et netværk med stiforespørgselstrafik. Eksempler på reaktive routingprotokoller er Robust Secure Routing Protocol (RSRP) og Dynamic Manet On Demand Routing (DYMO).

Hybridprotokoller

Hybridsystemer kombinerer proaktiv og reaktiv routing. Denne metode er det foretrukne system til routing på Wireless Mesh Networks. Institut for Elektriske og Elektroniske Ingeniører (IEEE) udfører sig selv med ansvaret for standardisering af mobilnet. Dette projekt er ring 802.11. IEEE har besluttet, at alle mobile enheder skal være udstyret til at bruge Hybrid Wireless Mesh Protocol (HWMP). I Hybrid-systemer er der en tabel af nogle af punkterne i netværket. Disse vurderes at være faste punkter og kaldes 'Root Mesh Points.' Søgningen efter en sti begynder med kommunikation mellem disse punkter, som derefter sender forespørgsler om vej for at komme til en nødvendig modtager.