Typer af CAT5E

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Cat5e-kabel bruges almindeligvis til hjemmenetværk, telefonlinjer og diverse andre elektroniske tilslutninger. Den blev designet som en forbedret version af den ældre Cat5 standard, og har stort set erstattet den ældre stil. 'E' betegnelsen betyder, at kablet har 'forbedret' kapacitet, så det kan håndtere meget hurtigere netværk end de ældre Cat5-kabler. Cat5e-kabler er konstrueret på få forskellige måder.

UTP

UTP er den mest almindelige type Cat5e-kabel, der anvendes i hjemmenetværk. UTP betegnelsen står for 'ubeskyttede snoet par', hvilket blot betyder, at kablet er konstrueret med par ledninger, der snoet sammen. Hver af disse individuelle ledninger er indpakket i sin egen isolering, snoet sammen for at minimere signalinterferens mellem parrene og derefter alle indpakket i en enkelt isoleret 'jakke' (slangen, der dækker kablet). Trådene selv kan enten være faste eller strandede. Faste ledninger er et enkelt stykke ledning, mens trådstrengene består af meget mindre ledninger, der er snoet i en større leder. Strengetråd er dyrere, men det kan bøjes i en meget strammere radius --- vigtigt i nogle installationer, hvor pladsen er præget.

STP

STP betegnelsen står for 'afskærmede snoet par'. I modsætning til UTP, hvor parene af ledninger kun er indkapslet i en isoleret jakke, er parrene afskærmet med metalbelægninger for at forhindre udvendig elektrisk interferens og derefter omsluttet med mere isolering og yderkappen. På grund af al denne ekstra afskærmning og isolering er STP-kabler tykkere end de fleste UTP-kabler. STP-kabler er også dyrere end UTP, og er ikke nødvendige for de fleste hjemmeinstallationer.

FTP

FTP-kabler er en variation af STP- eller afskærmede kabler. FTP står for 'folie snoet par'; den har mindre afskærmning end STP betegnelserne. I stedet for at de enkelte trådpar er afskærmet, er de simpelthen dækket af isolering og omgivet af et lag metalfolie. Denne folie er forbundet med en 'afløb' eller jordledning, der løber hele folie og kabel. Hele forsamlingen dækkes derefter i et andet isolationslag. Producenter er ikke altid konsekvente i deres mærkning af FTP- og STP-kabler; For at være sikker på, hvilken konstruktion der anvendes, er det bedst at konsultere producentens egentlige beskrivelse af afskærmningen.

Ikke-standardbetegnelser

Ud over disse relativt standardbetegnelser producerer producenter specialiserede Cat5e-kabeltyper med yderligere afskærmning og Isolering til særligt vanskelige installationsforhold. Forskellige kombinationer af afskærmning og isolering kan mærkes som f.eks. et STP-kabel med FTP-afskærmning, eller de kan bruge andre betegnelser som S / UTP, F / UTP eller S / FTP til kabler, der indeholder en slags dobbeltafskærmning. Sådanne kabler er imidlertid meget dyre og er sjældent nødvendige i de fleste hjemmenetværksopsætninger, så hjemmeinstallatører kan simpelthen undgå de fleste af disse forvirrende etiketter.