Sådan laver du din Mac som en server med fri software

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Åbn dine Systemindstillinger fra Dock, og klik derefter på 'Deling' præferencepanel.

2.

Klik på ' Fildeling ', og klik derefter på' Indstillinger ... '. Brug denne skærm til at aktivere fildeling ved hjælp af AppleShare, Windows SMB eller File Transfer Protocol, og klik derefter på 'OK'.

3.

Klik på afkrydsningsfeltet 'Webdeling' for at dreje på Mac OS Xs Apache webserver. Deling præferencesruden viser dig de webadresser, der skal bruges til at nå denne server. Gem webdokumenter i mappen '/ Library / Documents / WebServer' for at vise dem på denne adresse.

4.

Klik på afkrydsningsfeltet 'Fjern login' for at slå begge SSH-fjernforbindelser til din Macintosh samt SFTP-filer (Secure File Transfer Protocol). SFTP svarer til FTP, men har mere sikkerhed indbygget i forbindelsen.

5.

Klik på ' Skærmdeling 'for at give adgang til din Macintosh over VNC-netværksprotokollen. VNC viser hvad der er på skærmen til en eksternt logget bruger, og sender tastetrykker og musebevægelser tilbage til VNC-serveren Macintosh. Andet M acintoshes kan få adgang til denne tjeneste ved hjælp af deres skærmdeling indbygget i Mac OS X, og enhver computer kan få adgang til en VNC-server ved hjælp af VNC-klientsoftware, som er tilgængelig fra mange udbydere.

6.

p> Download softwarepakken 'fink' fra Sourceforge, og følg instruktionerne på download siden for at installere den. Fink er en 'pakkehåndtering' til Mac OS X, som giver dig mulighed for at installere tusindvis af andre Unix-programmer på din Macintosh med et enkelt klik eller tastetryk. Fink giver grænseflader til brug med FinkCommander, dens Mac OS X-applikation og i et Terminal-vindue.

Tips og advarsler

  • Internettjenesterne indbygget i Mac OS X kræver ikke teknisk ekspertise til at oprette og bruge, men at installere nye tjenester ved hjælp af fink kræver kendskab til Unix og en forståelse af internettjenester.
  • Macintosh OS X er baseret på en version af Unix-operativsystemet, hvilket gør det til en fremragende internetserver. Mac OS X leveres med mange internet-serverværktøjer, der er indbygget i operativsystemet, og flere tjenester kan tilføjes ved hjælp af gratis download af open source-software.