Protokoller for VoIP

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  VoIP (Voice over Internet Protocol) er en tale- / datakommunikationsteknologi, der gør det muligt for computere og telefonnet at sammenkoble (og kommunikere) med hinanden på globalt plan. Denne teknologi (ligesom andre elektroniske kommunikationsteknologier) kræver også nogle regler og standardprocedurer (eller protokoller) for at udføre sine operationer på en reguleret måde. Protokoller for VoIP definerer primært arkitekturen i deres respektive netværk sammen med de kommandoer, der bruges til at initiere og afslutte en video / lyd / datakommunikationssession indenfor. Flere protokoller er designet og implementeret via VoIP-netværk (siden den første kommercielle udvikling i 1995), og kun få af dem forblev globalt accepterede.

H.323

H.323 er den ældste og mest anvendte VoIP-protokollen, udviklet af International Telecommunications Union (ITU) i 1995-96. Det er faktisk en protokol suite, det vil sige en protokol, der indeholder flere subprotokoller i den til at udføre forskellige operationer. De vigtigste protokoller i H.323-pakken inkluderer RTP (real-time transfer protocol), H.225, DVB (digital video-udsendelse) og H.245. Disse protokoller udfører nødvendige sessioninitierings- og opsigelsesoperationer inden for et VoIP-netværk. H.323 krediteres også med at tilbyde den første kommercielle VoIP-netværksarkitektur. Denne arkitektur indeholder terminaler (slutbrugere), flere styreenheder (til sammenkobling og styring af terminaler), gateways (til ekstern netværkskommunikation) og gateholdere (til styring af gatewayoperationer).

SIP

SIP (session initiation protocol ) er en VoIP-protokol udviklet og designet af Internet Engineering Task Force (IETF). Denne protokol blev udviklet i 1996 og udgivet til offentlig brug i 1999 (det vil sige tre år efter H.323). SIP er en gennemførlig, mere alsidig protokol end dens modpart H.323, da den har sine fundamenter med HTTP (hypertekstoverførselsprotokol), som ofte betragtes som internetbensprotokol. Denne protokol (SIP) består af en VoIP-netværksmodel, der kun indeholder to primære sæt af elementer: servere og klienter. Servere håndterer netværkssammenkoblinger, Iinternet-jobkommunikation, fakturering og flere andre operationer, mens kunder blot genererer anmodninger om kommunikation med andre kunder. I denne forbindelse præsenterer SIP også nogle standard, unikke kommandoer (til klienter), der anvendes globalt på SIP-baserede VoIP-netværk.

H.248 (Megaco)

H.248 (eller Megaco) er en fælles udvikling af to globale kommunikationsmyndigheder: ITU og IETF. I modsætning til H.323 og SIP er H.248 primært en signalprotokol, hvilket betyder, at den ikke bruges til at dele stemme- / videodata mellem VoIP-netværksklienter; Det er snarere indarbejdet for at give bærersignaler til understøttelse af denne dataudvekslingsproces. I en normal VoIP-enhed anvendes H.248 til styring og styring af indbyrdes forbundne gateways gennem aktiv signalering. H.248 benyttes også (sjældent) som signaleringsprotokol mellem landtelefon og VoIP-netværk.

MGCP

MGCP (media gateway-kontrolprotokol) er en anden signalerings / styrende VoIP-protokol, der anvendes til styring af eksterne medier gateways. Eksterne medie gateways er mellemliggende sammenkoblingspunkter mellem to forskellige netværk, der anses for at være ejet af begge netværk (fx VoIP og telefonnetværk, VoIP og computernetværk). Da MGCP er en signalprotokol, giver den en netværksarkitektur, der indeholder en enkelt medie gateway, der styrer sted, der hedder MGC (media gateway controller). Det er fra dette punkt, at alle kommandoer og signaler fra MGCP (beregnet til at styre medie gateways) stammer fra og overvåges.