Sådan beskytter du et LAN med gratis trådløs

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Naviger til din trådløse routeres startside ved at indtaste routers adresse i en webbrowser. På grund af det store antal routertyper og mærker henvises til din ejerens manual til den specifikke adresse. En typisk adresse vil være 192.168.1.1 eller et tilsvarende nummer.

2.

Log ind som administrator. Hvis du aldrig har logget ind før, skal du forlade brugernavnets felt tomt og skrive 'admin' i adgangskodefeltet. Hvis dette ikke virker, henvises til din ejerens manual eller kontakt din router udbyder for at hente standardadgangskoden. Når du er logget ind, skal du klikke på fanen 'Administrator' eller link. Klik på 'Router Password' og indtast en ny adgangskode. Denne adgangskode bruges nu til at logge ind på din router som administrator.

3.

Klik på 'Setup' og klik på 'Wireless', 'Wireless Security' eller 'Security , 'afhængigt af din router. Klik på rullemenuen, og vælg WPA eller WPA2 Personal fra listen. Denne sikkerhedsmodus krypterer de data, der sendes mellem dit netværk og enheder på netværket, og forsøger at spionere eller stjæle data fra dit netværk. Hvis der vises en anden rullemenu, skal du vælge 'TKIP' fra listen og indtaste et kodeord i tekstfeltet. Denne adgangskode bruges til at oprette forbindelse til dit netværk trådløst.

Tips og advarsler

  • Eventuelle ændringer i den trådløse router kan vendes ved at klikke på 'Gendan til fabriksindstillinger 'på routerens webside.
  • Trådløse netværk kommer i to hovedkategorier, sikret og usikret. Sikrede netværk tillader kun brugere, som kender netværks adgang til adgang til netværket, mens usikrede netværk tillader nogen bruger at forbinde. Usikrede netværk er en stor sikkerhedsrisiko, da ondsindede brugere nemt kan få adgang til enhederne, der er forbundet med netværket. usikret trådløs LAN-forbindelse, ændres indstillingerne på de trådløse routeres websideindstillinger. Der oprettes en administrativ adgangskode og en netværksadgangskode for at forhindre adgang og kryptere de data, der bruges på netværket.