Fordelene ved at have et netværk af computere

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Computernetværk er fremherskende i hjemmet og især på arbejdspladsen. Et computernetværk består af flere computere, der er sammenføjet af en central router eller server. Disse computere kan kommunikere med hovedserveren eller med hinanden via kabler eller trådløs adgang. Brugervenlighed, omkostningseffektivitet og øget produktivitet er nogle fordele ved at have et computernetværk.

Kommunikation

Et netværk gør det muligt for brugere at kommunikere nemt med andre computere og brugere på netværket. Netværket kan fås eksternt via andre elektroniske enheder. Netværk kan indeholde deres egne e-mail-systemer for at lade brugerne kommunikere via e-mail uden at skulle have adgang til internettet. Med internetadgang kan computere på netværket kommunikere information uden for netværksdomænet. Chatprogrammer kan også ændres til kun at blive brugt på netværket. Dette giver brugerne mulighed for at kommunikere i realtid.

Fildeling

Et netværk giver brugerne mulighed for at placere filer på en centraliseret placering, som derefter kan åbnes af andre på netværket fra deres separate computere. Dette giver mulighed for nem overførsel af information. Filer kan også åbnes og bruges på en computer, gemmes og derefter redigeres på en anden computer, der er knyttet til netværket. Filerne behøver ikke at være computerspecifikke. Nogle programmer og netværk giver endda mulighed for flere brugere at foretage ændringer i filer samtidigt. Dette betyder, at flere brugere kan styre den samme fil på samme tid fra deres separate arbejdsstationer.

Omkostningseffektivitet

Netværk gør det muligt for administratorer at spare penge på software og opdateringer. Mange virksomheder tilbyder netværkskompatible versioner af deres software, der kan installeres på en computer. Licensen til denne software er så gyldig for de andre computere på netværket. Dette sparer administratoren om omkostningerne ved at betale for softwarelicenser til flere computere. Eventuelle opgraderinger udført på hovedserveren kan også overføres straks til de netværkede computere, hvilket sparer tid og penge. Dyrt hardware som printere kan også deles af flere brugere på samme netværk.

Sikkerhed

Ejerne af et netværk kan installere sikkerhedssuper, der beskytter al information på netværket og de vedhæftede computere. En administrator kan ændre indstillingerne pr. Computer, så nogle brugere kan have flere rettigheder end andre. En administrator kan også stoppe netværksadgangen når som helst, hvis en sikkerhedsrisiko er mistænkt.