Forskellen mellem Peer to Peer u0026 Client Server Networks

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Peer-to-Peer-netværkskonfiguration

En peer-to-peer-netværksopsætning består af arbejdsstationer som desktops eller bærbare computere, der er tilsluttet af netværkskabler. Arbejdsstationer er oprettet for at dele filer, mapper og printerforbindelser afhængigt af brugerens skøn. Der er ingen dedikerede computere til at styre andre computere. Hver arbejdsstation står selvstændigt alene, men opretholder en fælles forbindelse til andre arbejdsstationer for at kommunikere og dele filer og applikationer .

Opsætning af klientserver

En klientserveropsætning har servere, som er dedikerede maskiner, der udfører specifikke funktioner i netværket. En server kan bruges til at styre et netværks e-mail (mail server), database (database server), filer (filserver), printere (printernetkort) eller adgang til en antivirus (sikkerhedsserver). I en klientserveropsætning har hver komponent en udpeget funktion i netværket. Servere håndterer det meste af netværksbelastningen, mens arbejdsstationer håndterer de daglige opgaver for brugerne. Denne arbejdsdeling mellem komponenter gør en klientserveropsætning mere effektiv end et peer-to-peer-netværk.

Tips

Begge opsætninger har deres fordele og ulemper. Mens et peer-to-peer-netværk er let at konfigurere og billigt, er klientserver systemer mere sikre og giver mere plads til udvidelse og ændringer. Når der træffes beslutning om hvilket system der skal vedtages, er det vigtigt at bestemme, hvor mange computere der er i netværket og for at forudsige, om der vil ske en udvidelse i fremtiden. Et lille netværk med 10 computere og en lille chance for at udvide vil finde det mere omkostningseffektivt at vælge peer-to-peer-netværket. Et netværk, der kontinuerligt ekspanderer, finder det mere hensigtsmæssigt at bruge et klientserver system, fordi det er så meget nemmere at administrere og tilføje computere. Det er også lettere at sikre et stort netværk fra vira og hackere, fordi der er servere udelukkende til sikkerhed og adgang. Et peer-to-peer-netværk består i det væsentlige af brugerarbejdsstationer, der deler filer og ressourcer, men som ikke styres centralt af andre computere. Et klientserver system har en server eller et sæt af servere, der administrerer alle aktiviteter i netværket.