Funktioner af et LAN-netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Et LAN (Local Area Network) er den mest grundlæggende form for infrastruktur, der tillader kommunikation mellem to eller flere computere. Et LAN kan konstrueres med eller uden servere og er typisk begrænset via grænser for netværksudstyr ved fysisk placering. Ethvert system, der tillader kommunikation mellem flere LAN'er kaldes et WAN (Wide Area Network), hvoraf den største eksisterende er World Wide Web, også kendt som internettet.

Networking Hardware

Netværkshardware er en switch som gør det muligt for en computer at kommunikere til mere end en anden computer samtidigt. Den kan fysisk forbindes via netværkskabler eller på anden måde (fx Wi-Fi). En computer, der deltager i LAN'en, kræver tilsvarende det korrekte udstyr, som f.eks. Netværkskort installeret. Kablet netværk giver bedre hastighed og sikkerhed sammenlignet med trådløs. Et LAN kan også bestå af begge. Afhængigt af antallet af klienter i LAN, funktionalitet og kompleksitet kan der kræves flere switche, routere og servere.
En højere intelligent switch kan tillade kontrol over QoS (Servicekvalitet) over forskellige netværkssegmenter i LAN'et, så kun udvalgte computere kan have bestemt adgang, kun køre specifikke applikationer samt hastighedsbegrænsning.

Servere

En server er det centrale system, der indeholder data, ansøgning eller begge dele. En server er tilgængelig af alle klienter samtidigt og kræver derfor højere computerkraft. Det leveres typisk med et databeskyttelsessystem som f.eks. Harddiskredundans, planlagt backup og load-balancing for at forhindre tab af data. Visse applikationer som dem til afsendelse og hentning af e-mails kan kun køres via en server. Flere servere i et LAN kan køre individuelt eller som server-farm, en samling af flere servere, der fungerer som en logisk vært.
Andre typer servere omfatter hardware, sikkerhed , ledelse, proxyserver og webservere, hvor alle websteder på Internettet ligger.

Typisk netværksinfrastruktur

Et LAN er typisk skjult fra omverdenen via en router. Det kommunikerer internt via sin egen række IP-adresser (Internet Protocol). En NAT (Network Address Translation) er påkrævet for disse kunder at kommunikere ud over LAN (f.eks. Adgang til internettet) gennem gatewayen. Fra internettet er et tilsluttet LAN vises som blot en vært eller en IP-adresse, hvilket ikke angiver, hvor mange computere der er inde og beskyttet af en eller flere firewalls. Disse kan fås direkte udefra via et VLAN (Virtual LAN) eller via internettet ved brug af VPN (Virtual Private Network). En webserver, der Tillader alt uønsket adgang via internettet normalt i DMZ (Demilitarized Zone) -området i LAN med begrænsede sikkerhedsforanstaltninger.