Hvad er Client Server Model?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Fordele

En klientservermodel giver central forvaltning til netværket. Med servere, der kører netværket, er det lettere at beskytte og sikre netværket mod virus og hackere, end hvis computere overlades til at køre efter brugerens skøn. Det gør det også lettere at tilpasse sig ændringer og forstyrrelser, fordi servere sikkerhedskopierer hinanden og give glatte overgange til ny teknologi eller netværksudvidelse.

Ulemper

En klientservermodel er dyr at konfigurere og vedligeholde. Servere har højere krav til diskplads, hukommelse og processorer, fordi de har større arbejdsbyrde end arbejdsstationer. applikationer er også dyre, fordi de er ment og designet til at styre et netværk. I en klientserveropsætning er netværket stærkt afhængig af serverne. Hvis serverne er målrettet mod angreb og nedbrems, lider hele netværket også.

Ekspertindsigt

Når man vurderer hvilket netværkssystem der skal tilpasses, er det bedst at afveje fordele og ulemper samt omkostningerne ved opsætning. For små netværk, der kun skal forbindes til hver o der og internettet er et peer-to-peer-netværk mere fordelagtigt. For større netværk, herunder dem, der har deres eget postsystem og databaser, og hvor information er følsom og integreret, har en klientservermodel den relative udgift af den oprindelige opsætning for netværkssikkerhed. En klientservermodel er et netværkssystem, hvor servere styrer klienter eller arbejdsstationer centralt. Arbejdsstationer er de almindelige brugercomputere som desktops og laptops, mens servere er mere kraftfulde computere, der udfører specifikke funktioner til mails, databaser og sikkerhedspolitikker i netværket.