Forskelle mellem proxy og firewall servere

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktionelle ligheder

En proxyserver kan efterligne en firewall, fordi den er placeret mellem interne og eksterne netværk. De, der forsøger at få adgang til eller hack et netværk bag en proxy, vil kun se proxyserveren og ikke computere inde i netværket. Også computere i et netværk, der forsøger at få adgang til et websted via en proxyserver, bestemmer, om hjemmesiden er tilladt. Hvis hjemmesiden ikke er tilladt i netværket, returnerer proxyserveren den nægtede adgang. På denne måde blokerer en proxyserver, ligesom en firewall, computere fra at få adgang via filtrering.

Karakteristiske forskelle

En firewall blokkerer adgang ved at lukke de porte, der bruges til kommunikation mellem netværk. Det blokerer også programmer fra at køre i netværket. En proxyserver blokkerer ikke porte eller programmer, men hvis det bestemmer, at en hjemmeside ikke skal åbnes, omdirigerer den brugeren til et internt websted, der siger, at adgang nægtes.

Andre proxyserverfunktioner

En firewallserver styrer og implementerer i det væsentlige hvilke programmer og kommunikationsporte der skal blokeres. En proxyserver gør mere end omdirigeringswebsteder. Det lagrer også ofte adgang til hjemmesider gennem 'caching'. Når brugere regelmæssigt får adgang til et websted, gemmer en proxyserver en lokal kopi af hjemmesiden. Næste gang hjemmesiden er tilgængelig, indlæser proxyserveren den lokale kopi i stedet for at gå til internettet igen. Dette gør loading websites hurtigere og reducerer netværkstrafik. En proxyserver håndterer anmodninger som f.eks. Adgang til internettet på vegne af computere i et netværk. En firewall-server anvender politikker, hvorpå programmer eller kommunikationskanaler, såsom HTTP eller en port 80, der bruger HTTP, bør tillades eller blokeres.