IEC 61850-protokol

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Den Internationale Elektrotekniske Kommission (IEC) oprettede et arbejdsudvalg for standardisering af protokoller for transformatorstationer til transformatorstationer i 1995. Protokollerne henhører under IECs tekniske udvalg 57 (TC57). i 17 dele.

Funktion

Protokollerne sigter mod at standardisere kommunikationen mellem enheder, der anvendes i transformatorstationer. Dette gør det muligt for konkurrenterne mellem leverandører, fordi køberne ikke er fanget af uforenelighed til et proprietært system.

Funktioner

Protokollerne definerer kommunikationsarkitektur, meddelelsessprog og teststandarder. Protokollens komponenter er lagdelt i en stak med kommunikationssoftware i bunden og enhedsrelaterede standarder øverst. Definitionerne omfatter et messaging system baseret på Manufacturing Messaging Specification protokoll. Datalagringssystemer er også inkluderet i specifikationerne. IEC 61850 er en metode til automatisering i elforsyningsstationer. Protokollerne har til formål at definere messaging og kontroller til Intelligent Electronic Devices (IEDs), som overvåger og kører disse understationer.