Liste over webprotokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Protokoller etablerer en kommunikationsform for computersystemer på tværs af internettet. Computere bruger protokoller som en slags sprog til at tale med hinanden gennem små pakker, der indeholder data sendt til og fra et punkt. Protokoller lag oven på hinanden somme tider for at etablere meget mere komplekse kommunikationsfunktioner. Sådanne protokoller omfatter internetprotokol, som HTTP ombryder.

Internetprotokol

Din computer har en adresse, der identificerer den på internettet eller på dit lokale netværk. For at oprette forbindelse til internettet uden konflikter skal din computer tildeles en unik IP-adresse fra en switch. Denne adresse indeholder alt fra fire (32-bit) til 16 (128-bit) bytes, afhængigt af IP-versionen. IPv4 understøtter op til fire milliarder adresser, mens IPv6 understøtter en meget større mængde, der tegner sig for det stigende antal internetforbindelser til rådighed globalt.

TCP / UDP

Ikke kun skal din computer identificere sig på internettet, men det skal også kommunikere. Applikationer, der kommunikerer på tværs af internettet, bruger enten TCP (Transmission Control Protocol) eller User Datagram Protocol (UDP). Ved hjælp af TCP forbindes en computer til en server og forhandler inden etablering af kommunikation. Denne metode har meget strengere regler end UDP. For at bruge UDP sender en computer simpelthen pakker uden at anmode om tilladelse til forbindelse. Dette kan vise sig at være farligt på grund af ondsindede personer, der ønsker at angribe en server uden at etablere forbindelser.

HTTP

Når du åbner dit websted i din browser, fortolker din computer, hvad den læser via HTTP-protokollen. Denne protokol forhandler grundlæggende med webserveren hvilken slags browser du bruger og hvad den kan transmittere. Din browser sender derefter svar og læser data, som serveren sender. Denne protokol ombrydes omkring TCP og IP, hvilket giver et perfekt eksempel på en indpakningsprotokol.

DHCP

Dynamisk værtskonfigurationsprotokol giver computere en IP-adresse, der svarer til et tildelbart interval i DHCP-serverens indeks. kommunikationen opstår, når din computer forbinder til internettet og anmoder om en IP-adresse. Denne konfigurationsprotokol ombrydes omkring en form for UDP-kommunikation. Uden denne protokol vil du ikke have evnen til at kommunikere korrekt på internettet, som du ikke ville have Har en IP-adresse.