Fordele og ulemper ved trådløst internet i modsætning til kabel-internet

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Trådløse og kabelforbindelser forbliver de to mest populære midler til at få adgang til internettet. Kabel Internet bruger Ethernet-kabler til at transmittere data, mens en trådløs forbindelse overfører datasignaler gennem luften. Begge former for internetadgang er uundværlige i mange hjem, institutioner og kontorer. Uanset om du har adgang til internettet trådløst eller ved hjælp af kabler, kommer du på tværs af flere fordele og nogle ulemper.

Installationsproces

Installationsprocessen for kabel Internet er tidskrævende og kompleks. Du skal køre kabler gennem alle de områder, hvor du ønsker internetforbindelse i dit hjem eller kontor. Trådløse netværk er meget enklere at installere. Køb en trådløs router og en netværksadapter, hvis du har brug for en. En adapter lader din computer eller mobilenhed kommunikere med routeren.

Omkostninger

Trådløst internet har en tendens til at være lidt dyrere end kabelinternet. De enheder, du skal købe, kræver en høj initial investering. Med kabel-internet kan kabelfirmaet opkræve et mindre gebyr for installation, og du kan også drage fordel af kampagner, der tilbyder gratis installation. Med begge ordninger skal du betale månedlige abonnementsgebyrer til din internetudbyder. På lang sigt kan trådløst internet imidlertid være mere omkostningseffektivt, fordi det er mere effektivt og fleksibelt. Hvis du skal flytte til en ny placering, kan du tage dit trådløse netværk med dig. Et kabelnetværk vil på den anden side kræve en ny installation.

Fleksibilitet

Hvis du skal tilføje flere brugere til dit trådløse netværk, kan du gøre det nemt ved at få en ny adapter, hvis den nye computer gør det har ikke indbygget trådløse funktioner. Trådløse netværk er meget skalerbare, og du kan konfigurere dem i en række forskellige strukturer. Men at tilføje nye brugere til et kabelnetværk kan være mere kompliceret, fordi du skal foretage ændringer i ledningerne. Processen kan også kræve, at du borer nye huller for at lade kablet komme til et nyt område.

Mobilitet

Den største fordel ved trådløst internet er mobilitet. Du kan vælge at oprette forbindelse til internettet, når du rejser eller flytter fra et værelse til det andet. På en god dag kan du tage computeren til din baggård og få adgang til internettet. Mange offentlige steder som biblioteker og universiteter tilbyder gratis trådløs forbindelse, som du kan bruge. Dette er ikke en mulighed med kabel-internet, fordi du altid skal tilsluttes kablet.

Pålidelighed

Både trådløst og kabelinternet er ret pålideligt og effektivt. Kabel Internet kan dog være mindre tilbøjelige til tilslutning og hastighedsproblemer. Men hvis antallet af brugere på et netværk er højt, kan du opleve et tab i hastighed. En løs ledning er den mest almindelige årsag bag problemer med tilslutning. Trådløse signaler kan til tider svigte, hvis afstanden mellem routeren og mobilenheden er for stor. Interferens fra andre enheder kan også forårsage fejl i en trådløs internetforbindelse.