Specifikationerne for UMTS

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Teknologi

UMTS er en global kommunikationsstandard. Som navnet antyder, er det blandt de allerførste tredje generationens (3G) teknologier, der fremmer begrebet universel roaming af mobiltelefoner i et konvergeret og allestedsnærværende netværksmiljø. I denne henseende foreslår udtrykket 'konvergeret netværk' samtidig adgang til tale-, video- og tekstbaserede kommunikationsfaciliteter i en enkelt enhed, mens 'allestedsnærværende netværk' er begrebet globalt mobilnetværk, der findes overalt på jorden.

Datahastigheder

UMTS tilbyder meget lovende datahastigheder sammenlignet med konkurrentteknologier som CDMA2000 (code division multiple access 2000) og EDGE (forbedrede datahastigheder for global udvikling). Teoretisk understøtter den maksimal datahastighed på 42 Mbps (mega bytes per sekund), mens de praktiske scenarier varierer fra 384 Kbps (kilobyt per sekund) til 7,2 Mbps.

Netværksarkitektur

UMTS-netværksarkitektur indeholder følgende elementer: Knude B, RNC (radionetværkscontroller) og en fungerende VoIP (Voice Over Internet Protocol) netværk. I denne arkitektur fungerer Node B som transceiver (sender og modtager) til mobiltelefoner. Endvidere er dette Node B forbundet til RNC, som kommandoerer det om, hvornår der skal sendes og accepteres data. Endelig er denne samling forbundet med et VoIP-netværk, der forbinder det med både computer- og telefonnetværk, der opererer i regionen. UMTS (universal mobil telekommunikationssystem) er en tredje generation cellulær kommunikationsteknologi. Det er designet og udviklet under henstillinger fra telekommunikationsregulerende myndighed, der er opkaldt som ITU (international telekommunikationsunion), og er også udarbejdet som en del af specifikationerne for 3GPP (tredje generationens partnerskabsprotokol) - en aftale mellem store globale cellulære organisationer.