Specifikationer for Ethernet-kabler

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Ethernet er en datakommunikationsramme bestående af en række standarder for kabling og måden signaler genereres og sendes på tværs af kabler. Ethernet-standarderne vedligeholdes af IEEE 802.3 Working Group, som udvikler standarderne for Ethernet-baserede lokalnetværk. Kabler, der anvendes i Ethernet-netværk, omfatter dem med kobberkerner og dem med fiberoptiske kerner, hvilke bruges til hurtigere dataoverførsel.

Kategori 5e UTP-kabler

Ten Base T Ethernet anvender kategori 5e (CAT 5e) kabler med ubeskyttet twisted pair (UTP), som er almindeligt tilgængelige og billige sammenlignet med de anvendte kabler til andre netværksløsninger, såsom 100 Base T Ethernet-netværk af fiberoptiske netværk. CAT 5-kabler består af en kobberkerne indpakket i et isoleringsmateriale fremstillet af PVC. To kobbertrådskerner, isoleret i PVC-indpakninger, snoet rundt hinanden Kabelens længde. Det er det, der betegnes med udtrykket 'snoet par' i UTP. Et snoet par isolerede ledninger dækkes derefter med en yderligere isolerende jakke, der igen er fremstillet af PVC, til at udgøre CAT 5 ca ble. Trådene snoet rundt om hinanden for at beskytte dataene, der bevæger sig langs kablerne, mod elektromagnetisk interferens, som kan komme fra andre nærliggende kabler eller fra elektrisk udstyr. Kobberkernen i ledningerne er lavet af 24 AWG (American Wire Gauge) solid kobber. Den maksimale længde af et enkelt segment af CAT 5 UTP-kabel er 328 fod (100 meter). Efter denne længde nedbrydes signalet, der bevæger sig langs kablet. 10 Base T-netværk sender data så hurtigt som 100 megabit per sekund.

10BASE 2-koaksialkabel

Tidlige implementeringer af Ethernet, kendt som 10BASE 2 Ethernet, bruges ofte til koaksialkabel til tilslutning af netværksenheder. RG58 koaksialkabel skal bruges, fordi andre typer af koaksialkabel kan have forskellige elektriske egenskaber og muligvis ikke fungerer godt i et dataoverføringsmiljø. RG58 koaksialkabel består typisk af en solid kobbertrådkerne, der anvender 20 AWG kobbertråd. Denne kerne er dækket af et solidt polyethylen skærm, og polyethylen isolerende skjold er pakket ind i aluminiumsfolie langs længden af ​​kablet. En yderligere beklædning, lavet af flettet kobber, dækker aluminiumsfolien. Kobberkappen og aluminium beskytter kobberkernen mod elektromagnetisk interferens. Kablet dækkes derefter med en flammehæmmende PVC-jakke. Den maksimale længde på et 10BASE 2 koaksialkabel er 185 meter.

1000BASE SX Ethernet-kabel

En version af Ethernet, der er i stand til at transmittere data meget hurtigere end tidligere versioner med kobberkerner, er 1000BASE SX Ethernet standard. Det bruger 62,5 mikron MMF fiberoptisk kabel til at transmittere data via lysimpulser. Den ydre diameter af glaspladen, der omgiver kernen, er 125 mikron. Glasbeklædningen begrænser lysimpulserne til glaskerne ved at have et lavere brydningsindeks. Dette betyder, at det ikke absorberer lys, der sendes ned i kernen, men afspejler det tilbage i kernen. Dækker kernen og beklædningen er en ydre jakke lavet af PVC 3mm tykt.