802.11 Wireless LAN Fundamentals

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Arkitektur

I modsætning til normale lokale netværk (LAN) har 802.11 trådløst LAN fem hovedelementer i arkitekturen, dvs. klientstationer, adgangspunkter (AP), basisservicesæt (BSS), udvidet servicesæt (ESS) og distributionssystemer (DS). I dette arkitektoniske hierarki kan en klientstation være en hvilken som helst computer, der er direkte forbundet med den nærmeste AP, som igen er forbundet med BSS til kommunikation med andre netværk, hvilket danner et komplet ESS.

Standarder

Trådløse LAN-standarder er forskellige fra hinanden primært på grundlag af deres datahastigheder. Disse omfatter 802.11b (med datahastigheder på 11 Mbps), 802.11a (med datahastigheder på 54 Mbps), 802.11g (med datahastigheder mellem 54 og 100 Mbps) og 802.11n (med datahastigheder over 100 Mbps).

Typer

Trådløse LAN kan klassificeres efter deres tre hovedtyper: peer-to-peer, distributive og broede. I en peer-to-peer-konfiguration etableres et trådløst LAN kun mellem to computere indbyrdes forbundne. I modsætning hertil skabes et brobygget netværk ved at forbinde to trådløse LAN'er med forskellige standarder med hinanden via en enhed kaldet en netværksbro. Endelig er distributionskonfigurationen den mest almindelige og udbredte kategori af trådløse LAN'er, der anvender flere adgangspunkter, der skal bruges som hotspots i netværkstjenesten. Et trådløst LAN, også kaldet Wi-Fi 802.11 eller blot 802.11, er et computernetværk, der har lignende funktioner som et normalt LAN, men med dets datakommunikationsmedium valgt som luft i stedet for en kobbertråd. Det første kommercielle demonstration blev foretaget i 1996, hvorefter det blev den mest populære standard i verden af ​​trådløse computernetværk.