Sådan sammenligner du internetoverførselshastigheder

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Opkald

Opkaldsforbindelsen er den langsomeste af de vigtigste internetforbindelsestyper. På et standard 56K modem kan information downloades med ca. syv kilobytes per sekund. Det betyder, at den gennemsnitlige hjemmeside vil tage cirka syv sekunder at indlæse på et opkaldsmodem, forudsat at forbindelsen forbliver intakt.

Kabel / DSL / Trådløs

Kabel, digital abonnentlinje (DSL) og trådløst internetforbindelse brugere en meget hurtigere downloadhastighed. I de fleste tilfælde kan disse forbindelser give downloadhastigheder nærmer sig en megabyte per sekund, hvis netværket er klart, og ingen andre brugere absorberer båndbredde. Dette giver brugerne mulighed for straks at få adgang til en webside.

T1 / T3

T1 og T3 linjer er primært forbeholdt virksomheder, der kræver massiv båndbredde og den hurtigste overførselshastighed. T3 overførselshastigheder overstiger fem megabyte per sekund. For at sammenligne ville en fil på 50 megabyte tage mere end to timer at downloade via opkald mod mindre end 10 minutter på kabel / DSL og mindre end 10 sekunder på en T3-linje.

Websites

Brugere, der ønsker at teste deres internetforbindelse hastigheder kan gøre det fra flere forskellige hjemmesider, herunder speedtest.net og bandwidthplace.com. Disse websteder gør det muligt for websurfere at se, om de får det, de betaler med hensyn til internet hastighed. Hvis den beregnede hastighed er lavere end leverandøren har aftalt at levere, skal brugeren kontakte leverandøren og kræve hurtigere service. Den type internetforbindelse du har bestemmer downloadhastigheden. Dial-up, kabel og T1-forbindelser tilbyder hver især meget forskellige downloadhastigheder, med store forskelle i omkostninger til at matche.