Hvad er VANET-protokollen?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

VANET Formål

Protokollens behov for køretøjskommunikation er unik. Kommunikationen sker i et konstant fluktuerende miljø. Signalerne skal rumme flere signal- og trafikdensiteter og arbejde i både bymæssige og landlige omgivelser.

VANET-fordele

Køretøjer med computerenheder giver en række fordele til føreren. Disse omfatter GPS, kommunikation mellem køretøjer og øget sikkerhed og trafikstrøm. At give biler mulighed for at tale med hinanden muliggør forbedret kollisionsunddragelse.

Protokol

Der er ingen specifikation for en generisk VANET-protokol. Komponenterne er baseret på Dedicated Short Range Communication (DSRC) protokoller. Disse komponenter omfatter sikkerhedsmeddelelsesrammer (grundlæggende og almindelige), sonder til køretøjstilstand og advarselsalarmer fra nødsituationer.

Problemer

Den skiftende driftszone og vedligeholdelse af et acceptabelt serviceniveau på en VANET er vigtige spørgsmål at være adresseret før det bliver en udbredt funktion. Sikkerhed er et andet primært problem. Da netværket er åbent, forventes det at være et primært mål for ondsindet kommunikation, der kan have en skadelig indvirkning på trafiksikkerheden og førersikkerheden. Vehicle Ad-hoc Network (VANET) er en ny standard for datakommunikation mellem flytende køretøjer og fast udstyr. Det integrerer komponenter i Wi-Fi, Bluetooth og andre mobilforbindelsesprotokoller for at lette dataoverførslen mellem biler og mellem vejkørsel og autotrafik.