Eksempel på Client Server Communication

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Webbrowsing

Hver gang du besøger en webside, sender din webbrowser (klienten) en forespørgsel til webserveren for den side, du vil se. De fleste handlinger, du udfører på denne webside, f.eks. Klik på links, send yderligere forespørgsler til webserveren for at få flere oplysninger.

Email

Når du først klikker på knappen 'Send' i en e-mail, er det sendes ikke direkte til modtagerens computere. I stedet går det fra din computer (en klient) til en e-mail-server. Senere sender modtageren deres e-mail, sender deres computere (også klienter) henvendelser til e-mail-serveren for kopier af alle deres nye mail.

Spil

Mange online spil bruger en klient / server model. Når du spiller med andre mennesker, kan hver handling, du sender, sendes til serveren. Serveren behandler handlinger taget af hver spiller og sender derefter resultaterne tilbage til hver spillerens computer. Klientprogrammet (spillet) viser derefter resultaterne til afspilleren.

Printservere

Et eksempel på en server, der ikke nødvendigvis bruger internettet, ville være en printernetkort, som ofte findes i skoler, kontorer, biblioteker og andre offentlige steder. Da der ikke er en printer tilsluttet hver computer i disse miljøer, håndterer en enkelt printerserver forespørgsler fra flere computere (klienterne) på én gang. I computernetværk er en server en hvilken som helst computer, der betjener anmodningerne fra et eller flere klientsystemer. Klienten er derimod typisk den computer, der grænseflader med en menneskelig bruger. I dag oplever vi dette klient / server-forhold næsten dagligt.