Hvad er den maksimale tilladte forsinkelse på et VoIP-netværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Codec Delay

Kodaren / dekoderen, eller codec, ved voice source bestemmer algoritmen, der bruges til at kode og afkode stemmen. Codec kan introducere en forsinkelse på 10 til 50 millisekunder eller mere.

Transmissionsforsinkelse

Transmissionsforsinkelsen er den tid det tager for signalet at sprede sig ved lysets hastighed over kredsløbet. Normalt er dette lille, men på et satellit kredsløb kan dette være 250 millisekunder.

Indsætningsforsinkelse

Indsætningsforsinkelse er den tid det tager at klokke bitene på linjen. En 8000-bit ramme tager 800 mikrosekunder at transmittere ved 10 megabit per sekund. Den samme ramme tager 125 millisekunder at transmittere på en 64 kilobit per sekund linje.

Jitter Buffer

Queuing forsinkelser introducerer variation i forsinkelsen eller jitter. Der skal anvendes en jitterbuffer på modtagerkoden for at jæle jitteren, før lyden genskabes. En jitterbuffer kan tilføje 80 millisekunder eller mere til forsinkelsen.

Bruger Perception

Hvis summen af ​​alle disse forsinkelser er mindre end 150 millisekunder, vil brugerne sandsynligvis ikke mærke. Hvis forsinkelsen er mellem 150 og 400 millisekunder, vil brugerne bemærke forsinkelsen, men vil finde linjen stadig brugbar. En linje med en forsinkelse på mere end 400 millisekunder ville blive betragtet som ubrugelig af mange brugere. Nuværende standarder anbefaler en engangsforsinkelse på 150 millisekunder. Standarderne tillader en engangsforsinkelse på højst 400 millisekunder. Den samlede forsinkelse består af flere komponenter.