FTP-protokol definition

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Familie af protokoller

FTP er kun en del af en større familie af protokoller, der gør det muligt for computere at tale til hinanden, kaldet TCP / IP. Andre familiemedlemmer omfatter HTTP, som tillader overførsel af websider til vores computere og SMTP til overførsel af e-mail-meddelelser.

Klienter og servere

Alle disse protokoller bruger en klient / server computermodel, hvor et program eller en computer - en klient - foretager en serviceanmodning fra et andet program eller en computer - en server. I tilfælde af FTP ønsker en klient en server at levere den en fil.

FTP Egenskaber

FTP tillader genoptagelse af afbrudte filoverførsler. Forestil dig at du downloader en sang, hvilket er en ganske stor fil, og der er et pludseligt problem med din internetforbindelse. Fordi FTP bryder filer i små pakker, ved den, hvor overførslen blev afbrudt, så den kan genoptage den uden at skulle gå helt tilbage til starten.

Sådan bruger du FTP

FTP-programmer, der følger med vores computerens operativsystem er ikke meget nemt at bruge, så en løsning kan enten være et kommercielt FTP-program - Filezilla eller Smart FTP - eller din webbrowser - Firefox eller Internet Explorer - som også tillader downloading og i nogle sager, upload af filer. File Transfer Protocol er et sæt regler, der bruges til at sende filer over internettet. Det gør det muligt at downloade - tage filer fra internettet til en computer - og uploade - sende filer fra en computer til internettet.