Protokoller i kommunikation

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Da folk ønskede evnen til at kommunikere mellem computere, er der fastsat regler for, hvordan disse meddelelser finder sted. Disse regler benævnes protokoller, og der er udviklet specifikke sæt af bredt vedtagne regler for at gøre disse kommunikationer mere pålidelige og grænsefladerne mere ensartede. Flere hovedprotokoller styrer forskellige aspekter eller stilarter af computerbaseret kommunikation.

Internetprotokol

Internetprotokol (IP) er den ene halvdel af Internet Protocol Suite, der almindeligvis betegnes TCP / IP. Dette er rygraden på internettet. TCP / IP blev udviklet i begyndelsen af ​​1970'erne som et middel til at afbryde netværksforespørgsler til let håndterbare datapakker. Den nuværende version, der hedder IPv4, bruges af hver computer, der er tilsluttet internettet. For at holde fast på populariteten af ​​internettet og udvikle teknologi blev IPv6 udviklet og fremmes aktivt, selv om det endnu ikke er blevet erstattet sin forgænger.

Transmission Control Protocol

Transmission Control Protocol (TCP) er den anden halvdelen af ​​Internet Protocol Suite (TCP / IP), der udgør rammerne for hele internettet. TCP styrer overførslen af ​​datapakker dannet af IP. Den blev oprindeligt udviklet i begyndelsen af ​​1970'erne og har kun gennemgået mindre ændringer for at hjælpe Internet overbelastningsproblemer og sikkerhed.

Brugerdatagramprotokol

UDP (User Datagram Protocol) er en anden vigtig del af Internet Protocol Suite (TCP / IP). Det giver specifikt applikationer mulighed for at etablere kommunikation med andre computere via en IP-forbindelse uden at skulle eksplicit oprette forbindelsen på forhånd. UDP er et alternativ til TCP, der prioriterer hurtig overførsel af data snarere end præcist.

Internet Control Message Protocol

Internet Control Message Protocol (ICMP) er et andet stort stykke af Internet Protocol Suite (TCP / IP). Det er ikke en del af netværksinfrastrukturen, men en standard for en computer selv at udstede fejlmeddelelser, mens der udføres netværksoperationer.

Hypertekstransferprotokol

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) kan være en af ​​de mest genkendelige computernetværksprotokoller. Det er grundlaget for kommunikation over World Wide Web. HTTP styrer, hvordan computere beder om oplysninger fra servere og omvendt visum.

Postprotokol / Internet Message Access Protocol

Postprotokolprotokollen (POP3) og IMAP (Internet Message Access Protocol) er de to mest almindelige protokoller for adgang til e-mail via TCP / IP-forbindelser. De to standarder har forskellige muligheder, men er omtrent ens i form af vedtagelse af computerbrugere.

Filoverførselsprotokol

Filoverførselsprotokollen (FTP) er en anden metode til udveksling af oplysninger via en TCP / IP-forbindelse. FTP svarer til HTTP, bortset fra at formålet med FTP primært er at kopiere dokumenter og filer fra en computer til en anden.