Hvad er Hypertext Protocol?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Historie

Hypertekstoverførselsprotokollen blev udviklet af Tim Berners-Lee omkring 1990. Udtrykket hypertekst blev udtænkt af Ted Nelson i 1960'erne for at beskrive et system til sammenvævning af tekst og data, der var udvidelig, generaliserbar og multidimensionel. Protokollen har været i brug siden 1996, da den blev standardiseret i HTTP 1.0.

Funktion

Hypertekstoverførselsprotokol muliggør distribution og visning af hypertekstdokumenter uafhængigt af det anvendte system. Den har mange anvendelser, fra simpel server navngivning til distribution og deling af data på tværs af forskellige distribuerede systemer. Grundlaget for protokollen er baseret på to begreber: at kunne få hypertekstoplysninger fra en server og være i stand til at sende information og svar tilbage til den pågældende server.

Betydning

Hypertekstoverførselsprotokollen er kernen i Internettets klient-server netværk struktur. Hypertext markup language (HTML) giver udviklere muligheder for at strukturere webindhold for brugere på tværs af flere webbrowsere. Transaktioner, der forekommer på websteder, bruger protokollen eller dens sikre version, HTTPS. Hver transaktion på internettet gør brug af protokollen. Hypertekstprotokollen er en forkortet version af udtrykket Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Hypertekstoverførselsprotokollen angiver en standard til visning af information og kommunikation mellem distribuerede systemer. Protokollen giver en systemuafhængig metode til strukturering af data til visning og overførsel.