VoIP Signal Protocols

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Voice over Internet-protokoller eller VoIP'er, brug IP'en til at sende stemme. Der findes adskillige protokoller, hvoraf den vigtigste er fremsat af den internationale telekommunikationsunion eller ITU-T og Internet Engineering Task Force eller IETF. Brug af disse protokoller digitaliseres, komprimeres og konverteres til IP-pakker. Pakker er diskrete opdelinger af binære data, der er arrangeret i et standardformat.

H.323

H.323 er en standard, der oprindeligt blev udviklet af ITU-T til at levere multimediekonference-service på lokale netværk og senere udvidet til at omfatte VoIP. Standarden indeholder punkt-til-punkt kommunikation samt konferencer mellem flere punkter. Et H.323-system består af fire logiske komponenter, som kan fungere på en lang række fysiske enheder. Systemet kan eller ikke kræver alle fire komponenter. Komponenterne er Terminals, Multipoint Control Units (MCU'er), Gateways og Gatekeepers.En terminal er et slutpunkt for kommunikationsforbindelsen, såsom en telefon, en konference eller en computer. En MCU forhandler fælles ground mellem de kommunikerende enheder og kan håndtere blanding af mediestrømme. En Gateway konverterer medierne fra et netværk til et acceptabelt format til et andet netværk. Den valgfrie Gatekeeper, hvis den bruges, håndterer routing og andre funktioner.

Sessionsinitieringsprotokol

Session initiation protocol, eller SIP, er en standard udviklet af IETF til håndtering af VoIP-forbindelser. Det er et program-lag eller proces-til-proces-protokol, der opretter, ændrer og afslutter VoIP-sessioner. Dens arkitektur er sådan, at klienten genererer en anmodning og sender den til serveren, og serveren reagerer. Et request-response-par kaldes en transaktion.

Media Gateway Control Protocol

Media Gateway Control Protocol, eller MGCP, er en standard foreslået af Cisco og Telcordia kommunikationsselskaber. Det er en kontrolprotokol, der bruger en central controller til at sende mediepakker til bestemte destinationer baseret på begivenheder i Gateways overvåget af controlleren.

Megaco / H.248

Megaco / H.248 er et resultat af samarbejde mellem ITU-T (Megaco) og IETF (H.248). Det bruges mellem fysisk separate elementer i et multimedie netværk. Megaco / H.248-protokollen skaber rammerne, der er nødvendige for kommunikation mellem disse elementer, så hvorvidt netværket er fysisk dekomponeret eller monolitisk er transparent for stemme- eller multimedieapplikationerne.