Indenlandske vs. Internationale domænenavne

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Domain Name System

Domænenavnssystemet er en virtuel telefonbog, der strenge computerlæsbare tal som IP-adresser sammen med domænenavne. Det er en hierarkisk, distribueret database overvåget af ICANN. DNS lader venlige domænenavne med .com, .net, .org være let placeret ved computere på netværket.

ICANN

ICANN blev dannet i 1998, og det koordinerer de unikke tal, der gør det muligt for computere at finde individuelle adresser jorden rundt. Det er et non-profit-partnerskab, der sigter mod at holde internettet sikkert, stabilt og funktionsdygtigt ved at fremme konkurrence og udvikle unikke politiske identifikatorer til internettet. Fordi ICANN koordinerer internets navngivningssystem, har det implicit en vigtig indflydelse på udvidelsen og udviklingen af ​​internettet.

Domænenavnregulering

I USA er domænenavne forbudt at være vildledende ved lov , er der ikke et styrende organ, der har denne type juridiske myndighed internationalt. Med domænenavn internationalisering bliver dette et problem med to sider. For meget regulering kan forstyrre international tilgængelighed og true internets ytringsfrihed. Men ikke nok regulering forlader den enkelte sårbar.

Ikke-latinske domænenavne

I 2009 stemte ICANNs bestyrelse for at tillade internets Domain Name System at blive ændret for at genkende og oversætte ikke-latinske tegn. Denne ændring vil gøre det muligt for mere end 1,6 mia. Ikke-latinske sprogtalere, som dem, der taler arabisk og kinesisk, at bruge deres indfødte tegn.

Kontrovers

Med ikke-latinsk internationalisering af domænenavne findes der en chance at internettet kunne blive splittet af manglende evne til latinske karaktersøgninger til at tage højde for ikke-latinske domæner - stort set skabe flere internetter fordelt langs sproglige grænser. Fra sommeren 2010 bruger mere end halvdelen af ​​internetbrugere script, der ikke er latin -baseret, så ændringen er nødvendig. I 1980'erne blev der oprettet syv generiske topdomæneområder (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net og .org) for at bestille internets domænenavne. I tre af disse (. com, .net og .org) kan domænenavne registreres uden begrænsning. Da flere og flere ikke-engelske talere begynder at bruge internettet, hvilket er en stor ændring fra 40 år siden, da de første internetinfrastrukturer blev bygget , behovet for at internationalisere tilgængeligheden vokser også. Internetorganisationen for tildelte navne og numre (ICANN), den organisation, der kontrollerer måden domænenavne bestilles på, har forsøgt at bevæge sig væk fra en latinsk centrisk domænenavnsorganisation for at kunne at udvide international tilgængelighed.