Netværksapplikationsprotokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  I netværk er applikationslaget lag 7 af Open Systems Interconnection-modellen. Ansøgningslaget er ansvarlig for kommunikation mellem software og lavere netværkstjenester. Applikationslagsprotokoller tillader, at softwareprogrammer udfører formatering og synkronisering, og aktiverer et netværk til at forstå en ansøgnings anmodning, så dataene, der sendes fra netværket, kan tolkes af applikationen.

Hypertekstransferprotokol

Hyperteksten Overførselsprotokol er et applikationslag, anmodning-svarprotokol, der bruges til at levere filer og andre data over World Wide Web ved hjælp af klient-servermodellen. Webbrowsere som Firefox og Internet Explorer er HTTP-klienter og anmoder data fra HTTP-servere, ellers kendt HTTP-anmodningen indeholder oplysninger om den webside, der anmodes om, den version af HTTP, der anvendes, oplysninger om grafik og sprog understøttet af browseren, browserversionen og andre oplysninger, der er relevante for webserverens svar. Webserveren reagerer via HTTP med teksten og grafikken på den anmodede webside, længden af ​​websiden, versionen af ​​HTTP i brug og andre oplysninger af betydning for browseren. Browseren modtager webserverens svar og konverterer svarene ved hjælp af HTTP til den webside, der er angivet i webserverresponsen. Visning af denne webside kræver brug af HTTP.

Filoverførselsprotokol

Filoverførselsprotokol er en anden almindelig applikationslagsprotokoll, at de fleste computerbrugere, der regelmæssigt bruger en computer, der er forbundet til et privat eller offentligt netværk, er stødt på. FTP bruges til at sende og modtage filer via et netværk, hvor computeren anmoder om at filen fungerer som en FTP-klient og afsendelsen computer, der tjener som en FTP-server. FTP følger en lignende proces som HTTP. FTP-anmodninger kan sendes ved hjælp af en kommandoprompt, særlig klientprogramvare eller en webbrowser. En klient udsteder en anmodning til FTP-serveren, og serveren reagerer derefter på forespørger normalt med en login-prompt. Ved login til FTP-serveren kan brugerne downloade filer fra FTP-serveren og, afhængigt af deres brugeradgang, kan også uploade filer til serveren.

Telnet

Telnet er en Appl ication layer protokol giver adgang til eksterne værter på et netværk. Telnet bruges ofte til at oprette forbindelse til routere eller andre computere. På grund af sikkerhedsproblemer bruges Telnet primært til at få adgang til computere inden for et privat netværk og anbefales ikke til forbindelse til computere via offentlige netværk som internettet. Sikkerhedsproblemerne i forbindelse med brugen af ​​Telnet har medført en nedgang i brugen af ​​Telnet-protokollen til fordel for sikrere fjernadgangsmetoder som Secure Shell-protokollen.