Windows 2008 Administrative Tools

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Windows 2008 er et server operativsystem, der bruges til at administrere klient-server domænenetværk. Operativsystemet har flere administrative værktøjer inkluderet i en ny installation. De administrative værktøjer omfatter IP-konfigurationer, DNS-indstillinger, brugerrettigheder og enhedsadministration. Administratoren kan tilføje en bruger og en computer til domænet og dele tjenester på få minutter. Dette gør det muligt for administratorer hurtigt at tilføje flere klientcomputere uden at tage flere timer af sin tid.

Active Directory

Active Directory er det vigtigste serveradministrationsværktøj til brugerrettigheder, globale netværkspolitikker og enhedsstyring. En computer kan ikke oprette forbindelse til domænet, medmindre det er konfigureret i Active Directory. Active Directory indeholder også alle brugernavne og tilladelser på netværket. Under listen over brugernavne vises printere, scannere og andre delte enheder. Værktøjet Active Directory findes i afsnittet 'Administrationsværktøjer' i Windows 2008 'Start' -menuen. Den største fordel for Active Directory er, at det giver administratorer mulighed for at styre alle netværksenheder og brugere i en konsolprogram.

DHCP-serverindstillinger

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) gør det muligt for administratorer at konfigurere serveren til at tildele IP-adresser til klientmaskiner. DHCP-servertjenesten tildeler alle klientcomputere på netværket en gratis IP-adresse på netværket, så administratoren ikke behøver at bekymre sig om IP-konflikter. DHCP-tjenesten fornyer og frigiver også IP-adressen. Dette serveradministrationsværktøj findes også i 'Administrationsværktøjer' i Windows 'Start' -knappen.

DNS-serverværktøjer

Domain Naming Services (DNS) giver netværket oversættelse fra et venligt domænenavn til en IP-adresse. Windows 2008-serveren kan fungere som en DNS-server DNS-serveren i et internt netværk er også vært for domænenavne, så hver del af dit netværk kan have sit eget underdomæne. Hver gang en klientcomputer indtaster et domænenavn, ser klientcomputeren op IP-adressen på DNS-tjenesten, der er placeret på Windows 2008-serveren. Kommunikationen bliver derefter sendt til den rigtige maskine ved hjælp af den IP-adresse, der findes på DNS-serveren. De værktøjer, der bruges til at administrere disse tjenester, findes i 'Administrative Tools' i Windows 2008 ' Start '-menuen.