Client-Server Model Fordele

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  En klient-server model har en server, der overvåger og styrer klientcomputere kaldet arbejdsstationer. En server er det centrale arkiv af filer, applikationer og politikker. Det kan være vært for flere programmer og dele ressourcer, som printere og netværksdrev, som arbejdsstationer kan bruge. En klient-servermodel er oprindeligt dyr at oprette på grund af netværkets højere hardware og softwarekrav, men fleksibiliteten, skalerbarheden og tilgængeligheden kompenserer i sidste ende den oprindelige ulempe.

Centralisering

Den primære fordel ved en klient server-netværk over et peer-to-peer-netværk er, at servere kan styre hele netværket. Den centraliserede opsætning gør det nemmere at sikkerhedskopiere filer, beskytte mod ondsindede trusler og dele ressourcer. I en klient-server model kan printere og lagringsdrev deles. I stedet for at installere en printer pr. Computer kan virksomheder installere printere på serverniveau, så printerne kan deles som en ressource. Dette sparer ikke kun penge, men også værdifuldt rum. Et centralt lagerplads gør det nemmere at sikkerhedskopiere og hente filer i tilfælde af tab af data. Serverne kan også administrere netværkspolitikker, hvilket gør et klient-server-netværk mere sikkert end et peer-to-peer-netværk.

Fleksibilitet

En anden vigtig fordel, der udledes af centraliseret styring, er, at det er nemt at implementere opdateringer eller opgraderinger. Et klient-server-netværk kan automatisk implementere systemomfattende ændringer, der spænder fra en større opgradering til nye operativsystemer til regelmæssige opdateringer som f.eks. Antivirusdatafiler eller Microsoft-patches med minimal brugerintervention. Opgraderinger og opdateringer kan også fungere i baggrunden, uden at brugerne ved, at programmerne opdateres eller opgraderes.

Scalability

En klient-server model giver mere plads til vækst eller udskiftning. Sammenlign tilføjelse af 100 computere i en klient-server-model og i en peer-to-peer-opsætning. I en klient-server-model kan en administrator nemt integrere disse computere i netværket og installere alle nødvendige applikationer. Alt, hvad der behøves, kan let skubbes fra serveren til computeren for at få dem i gang. Tilføjelse af 100 computere til en peer-to-peer-opsætning ville være besværlig, da en administrator skulle forbinde dem en ad gangen og installere programmer på hver computer. Når arbejdsstationerne bliver beskadiget eller tabt i et peer-to-peer-netværk, går data fra disse arbejdsstationer tabt. Data fra tabte eller beskadigede arbejdsstationer på en klient-servermodel kan nemt erstattes.

Tilgængelighed

Selvom fjernadgang er mulig for både klient-server og peer-to-peer-netværk, har klient-serveropsætninger flere sikkerhedsindstillinger og godkendelse for at sikre, at fjernadgang til enhver computer i netværket er sikker. Firewalls, indtrængningsdetektering systemer og sikre kanaler til et virtuelt privat netværk sikrer, at computere i netværket er beskyttet mod hackere, samtidig med at mobil- og arbejdstagerne får mulighed for at få adgang til netværket sikkert udefra.