Hvad skal jeg oprette et netværk med en server?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Typer

Du kan opbygge et lille kontornetværk med en server. Selv et lille netværk kan drage fordel af en klient-server arkitektur. Nogle studerende bygger en klient-serverarkitektur til at praktisere netværksindstillinger derhjemme til brug i virksomhedsniveau. De eneste krav til at sammenkoble disse maskiner sammen er en router eller hub, netværkskort i hver computer og kablet. Trådløst netværk er også en mulighed.

Funktion

Servermaskiner er typisk mere kraftfulde computere end de klienter, de servicerer. Nogle servere fungerer dog som enkle backupmaskiner eller filservere. Disse maskiner kræver kun stort harddiskplads for at gemme dataene. Hvis serveren er en backup-maskine, er der brug for en slags eksternt medie, som f.eks. En ekstern harddisk.

Betydning

Klient-serverens netværkslayout har bedre sikkerhed end et peer-to-peer-netværk. Administratorer, der opretter denne type netværksarkitektur, bør være fortrolige med de rigtige sikkerhedsforanstaltninger. Dette beskytter vigtige filer, som f.eks. Kunde- og årsregnskaber, for at få adgang til uautoriseret personale. Administratoren skal også dele printere og andre netværksenheder.

Fordele

En klient-serverarkitektur giver administratoren større kontrol over netværksfunktioner. Da serveren kontrollerer netværksenheder, logger administratoren til en maskine på netværket og styrer, hvordan disse maskiner er tilgængelige. Administratoren kan også være vært for e-mail-, web- og printtjenester alt på en netværksserver.

Advarsel

Der kræves en firewall på netværket for at beskytte de indre netværksmaskiner mod uautoriseret adgang. Firewall-applikationer er typisk placeret på routere, og de skal konfigureres korrekt for at beskytte privat information og beskytte trojanere og vira. Client-server-miljøer bruges typisk i kontormiljøer, hvor der kræves mere sikkerhed og bedre enhedsstyring. En server håndterer brugerrettigheder, centrale backup og styring af enheder som printere og scannere. Et netværk med en server ligner en peer-to-peer-applikation, medmindre serveren kontrollerer aspekter af netværksmiljøet.