P2P Vs. Client Server

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Ligheder

Både p2p og klient-server-netværk tillader computere i netværket at kommunikere med hinanden. Begge giver mulighed for at lagre data, så netværksbrugere kan få adgang til dataene og ikke behøver at holde dataene på deres egne computere. Begge arkitekturer giver netværksadministratoren mulighed for at køre netværksbaserede applikationer som e-mail-servere, databaser og netværksbaseret anti-virus og anti-malware-software.

Forskelle

P2p-netværk distribuerer netværksopgaver på alle computere på netværket. Til fillagring kan forskellige computere hver især have nogle af de netværksdata, men ingen enkelt computer har alle dataene, og alle computere har adgang til det. I modsætning hertil centraliserer klient-server-netværk netværksopgaver på bestemte servere. En enkelt server kan holde alle de netværksdata, så alle netværkscomputere kan få adgang til det, og ingen af ​​dem behøver at gemme noget af det.

Styrker

P2p-netværk kan være billigere at operere i første omgang, fordi du ikke behøver at investere i dyre serverudstyr. Da alle computere på netværket kan dele arbejdsbyrden, behøver ingen bestemt computer at være dyrere eller have højere effektkomponenter som processorer og RAM. Client-server-netværk muliggør større kontrol og sikkerhed for vigtige data, da data gemmes på en server, som kun netværksadministratoren typisk har adgang.

Svagheder

Fordi p2p-netværk distribuerer data på tværs af flere computere og mange brugere har adgang til computere skal netværksadministratorer træffe ekstra forholdsregler for at sikre dataene. Client-server-netværk, der er afhængige af servere til at udføre opgaver som fillagring og applikationsvisning, kræver en forudgående investering i højkapacitets serverhardware.

Overvejelser

Netværk med brugere, der har mange sociale interaktionskrav, f.eks. som deling af musik- eller videofiler kan have gavn af den fordelte karakter af en peer-to-peer-arkitektur. Netværk med erhvervsbrugere kan drage fordel af centraliseringen og sikkerheden af ​​en klient-server arkitektur. Når du først forbinder et lille antal computere for at danne et netværk, kan du forbinde hver ny computer til den anden ved hjælp af netværkskabler og en grundlæggende operativsystemforbindelse, som f.eks. En, du måske finder i Windows XP. Da antallet af computere på netværket vokser, kan det være fordelagtigt at vælge en bestemt netværksarkitektur for at styre væksten i netværket over tid. Centraliserede klient-server-arkitekturer og peer-to-peer-arkitekturer (p2p) hver tjener forskellige behov. At forstå forskellene kan hjælpe dig med at vælge mellem p2p og klient-server arkitekturer.