Faldgruber af Client Server

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Når du forbinder mange computere sammen i et netværk, skal du bestemme, hvordan computerne skal interagere med hinanden. Du kan bestemme, at hver computer vil handle forholdsvis autonomt, køre egne applikationer og lagre egne data; dette er en peer-to-peer-arkitektur. Du kan i stedet beslutte at implementere en klientserverarkitektur. På klientserveren dedikerer du bestemte computere på netværket, servere, til bestemte opgaver, f.eks. Lagring af data, så alle ved, hvor de skal findes, eller kører komplekse netværksprogrammer, f.eks. Databaser eller e-mail. Når du beslutter dig, skal du tage højde for faldgruberne i klientserverarkitekturer.

Enkelt fejlpunkt

Servere i en klientserverarkitektur håndterer typisk vitale funktioner som at sende og modtage e-mail til computere og brugere, der er forbundet med netværk. Men fordi alle klientcomputere på netværket er afhængige af en server til at udføre sin specifikke opgave, kan et enkelt mislykket serversystem have en negativ indvirkning på flere klientcomputere. Hvis en server, der forbinder netværket til internettet, for eksempel mislykkes, kan det forhindre, at enhver computer på netværket får adgang til internettet. Et enkelt punkt med fejl på et netværk kan have udbredt og varig indvirkning på en klientserverarkitektur.

Flaskehalse

Computere, der fungerer som servere i et klientservernetværk, har generelt højtydende komponenter som kraftfulde processorer, rigelig lagerplads og relativt høje mængder systemhukommelse i forhold til klientcomputere. Dette gør det muligt for serverne at imødekomme kravene fra flere klientcomputere, som muligvis kræver specifikke applikationer eller data fra serveren, alt sammen på samme tid. Selv højtydende serversystemer kan dog blive overbelastet, når for mange klientcomputere forsøger at få adgang til serveren samtidig. Resultatet er en flaskehals, et midlertidigt fald i serverens lydhørhed, da serveren forsøger at behandle for mange anmodninger; i ekstreme tilfælde kan flaskehalsen forårsage en applikationsfejl, der kræver, at applikationen eller serveren genstartes.

Specialisering

Forskellige netværksapplikationer kræver computere med forskellige funktioner. Nogle programmer, f.eks. Netværksdatabaser, kan kræve computere med højtydende processorer. Andre applikationer, som f.eks. Filservere, som lagrer data på en central placering, så alle brugere på netværket kan få adgang til det, kan kræve store mængder diskplads. Disse specialiserede krav kan være dyre, dels fordi en server i reserven til en bestemt opgave, som f.eks. Servering af e-mail, muligvis ikke tillader repurposing til brug som en anden slags server, såsom en databaseserver.