Typer af klient-servermodeller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  I klient-server-modellen af ​​computing distribueres opgaver mellem en tjenesteudbyder, kaldet en server og en tjenesteudbyder eller klient. Klientservermodellen blev meget udbredt i de tidlige computerdata, da adgang til dyre mainframe-computere blev leveret af dumme terminaler. For nylig viste klient-server-modellen afgørende for udviklingen af ​​internettet. Der er flere modeller for klient-server interaktion, hvor hovedforskellen er mængden af ​​arbejde udført på hver side.

Tynde klienter

En tynd klient er en enhed, der mangler ressourcerne til at fungere uafhængigt af en server. Tynde klienter forbinder til netværket, fanger brugerens input og sender det til serveren, hvor hovedparten af ​​behandlingen vil finde sted. Denne model var populær omkring 1970, da dumme terminaler blev brugt til adgang til kraftige mainframes. I dag kan webbrowsere ses som tynde klienter, der forbinder til webservere.

Fat Clients

Modstykket til en tynd klient er en tykk klient, også kendt som en fed klient eller en rig klient. Fede klienter har nok computerkraft til at fungere uafhængigt af serveren, med meget af dataene og applikationerne gemt lokalt. En forbindelse til serveren er stadig nødvendig for at udføre nogle funktioner. Tykke klienter kan eksemplificeres af multiplayer spilplatforme: Klienten har evnen til at køre solospil og udfører det computationelt dyre arbejde, der gør verden, mens serveren holder styr på tilstanden i den delte verden i multiplayer sessioner.

Tjenere

Som forarbejdningskraft bliver mere overkommelig og bredbånd mere allestedsnærværende, er der computere, der er stærke nok til at fungere som servere, men alligevel billige nok til at blive brugt som kunder. Dette førte til fremkomsten af ​​u0026 ldquo; tjeneren u0026 rdquo; model i begyndelsen af ​​2000'erne, hvor en computer ses som en server af nogle af sine jævnaldrende og som en klient af andre. Konceptet af en tjener, der er udviklet af skaberne af Gnutella-netværket, muliggør opbygningen af ​​decentrale peer-to-peer-netværk, der i modsætning til mere traditionelle klient-server-modeller ikke har noget enkelt fejlfelt.