Forskel mellem en proxyserver og en gateway

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Gateways

For at to netværk skal kommunikere, skal der leveres en gateway fra hvert netværk. Gatewayen definerer, hvad der er internt til netværket og hvad der er eksternt. Hvis en computer skal kommunikere med en anden computer uden for netværket, skal den konfigureres med en gateway for at få adgang uden for netværket. Uden en gateway kan en computer ikke komme ud, som nogen låst inde i et hus.

Proxyservere

En proxyserver repræsenterer netværket udefra. Enhver bruger, der forsøger at få adgang til enhver computer i et netværk med en proxy, vil kun se proxyserverens IP-adresse. Det virker som en barriere for at skjule dit netværk ved at konfigurere Internet-mulighederne for computere i netværket til først at pege på proxyserveren, før de går ud på internettet. Det holder computere inde i netværket anonyme.

Funktionel forskel

En proxyserver, der ikke gør nogen filtrering, er som en gateway, blot overfører anmodninger fra computeren til internettet. En proxyserver er imidlertid en mere kraftfuld netværkskomponent, der kan fungere som en gateway, mens du beskytter netværket mod udefrakommende trusler. En gateway risikerer altid at udsætte et internt netværk på internettet, fordi det ikke filtrerer. Den ruter kun oplysninger fra internettet til ydersiden.

Blokerer websteder

En gateway kan ikke blokere websteder. Så længe gatewayindstillingerne i computeren er konfigureret korrekt, kan du få adgang til ethvert websted fra netværket til internettet. En proxyserver kan blokere websteder ved at omdirigere dine webforespørgsler til et internt websted til netværket. Administratorer kan konfigurere bestemte websteder til at blive blokeret hele tiden eller i kontortiden. Adgang til nogen af ​​disse blokerede websteder vil omdirigere dig til en brugerdefineret side, der angiver, at du har adgang til et blokeret websted.

Andre proxy-serverfunktioner

Proxyservere kan også cache websites, der ofte åbnes af computere. Det kan spore website hits og bruge disse data til at gemme oplysninger om hjemmesider, du besøger dagligt. Næste gang du forsøger at gå til et websted, som du typisk har adgang til, vil proxyserveren vende tilbage til webstedets cache-oplysninger i stedet for at gå ud på internettet. Dette reducerer effektivt trafikken ud af netværket og sparer båndbredde ressourcer. Cacheegenskaben til en proxyserver kan indstilles til at opdateres hvert par gange for at få nyt indhold fra internettet. Både en proxyserver og en gateway ruter trafik fra et netværk til internettet. En gateway er dog mere som en dør for at komme til internettet, mens en proxyserver virker som en væg, der siver indersiden af ​​netværket, fra at blive udsat for internettet. En proxyserver filtrerer hvilken forbindelse der er tilladt, mens en gateway ikke gør nogen filtrering.