Sådan overvåger netværkstrafikken på et LAN

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Værktøjer til overvågning

1.

Installer en administreret switch, hvis typen af ​​lokalnetværk (LAN), der skal administreres, er stort. Men hvis LAN'en er lille (kun fem til 10 computere), er det en dyr investering, da overvågningen kan gøres selv uden at installere den. Managed Switches overvåger og analyserer DSL-feed (Digital Subscriber Line) til serveren. Software leveres af sælgeren, der hjælper med at overvåge LAN-brug i realtid. I enkle ord fortæller en Managed Switch og dens software netværksadministratoren, hvilke brugere af netværket, der smider båndbredden og fra hvilke ressourcer (websites eller computere).

2.

Kør en komplet diagnose på netværket ved hjælp af NAS for at måle trafikbelastningen over LAN. Ved hjælp af de genererede data oprettes en database med adresselister over maskiner eller brugere på netværket og datastrømmen fra hver af dem. Denne database hjælper med at identificere tendenser og trafik fra hvert enkelt system, der er knyttet til LAN'et.

3.

Indstil båndbreddegrænser for de systemer, der belaster trafikken. Dermed kan netværksadministratoren optimalt fordele netværksressourcer til alle brugere. Mange internetudbydere gør ofte dette via WAN (wide area networks) for at forhindre ulovlig download og piratkopiering. For at indstille grænser kan du enten bruge NAS eller installere et af de mange shareware-produkter, der er frit tilgængelige online. Brug af ucertificeret shareware anbefales dog ikke, da det ofte kommer med malware, der udsætter netværket for sikkerhedstrusler. Brug software fra kendte leverandører, som ManageEngine Desktop Central, System Surveillance Pro eller NetGong.

4.

Brug en central server i stedet for det normale peer-to-peer-netværkssystem, der er almindeligt bruges af hjemmebrugere eller mindre kontorbrugere. I et centralt servernetværkssystem fungerer en højkonfigurationsmaskine som serveren. På den anden side fungerer ingen maskine i et peer-to-peer-netværkssystem som en central server, hvilket gør det vanskeligt at overvåge netværket fra et sted. Dette omgår problemet med besværlige routingsystemer, der gør trafikovervågningen nem.

Tips og advarsler

  • Mange professionelle agenturer overvåger og vedligeholder LAN. Selvom deres tjenester kommer til en pris, viser det sig at være gavnligt i det lange løb.
  • Hvis netværket består af hundredvis af computere, er udviklingen af ​​skræddersyet software til overvågning af LAN-trafikken det bedste valg .
  • Brug af shareware fra en uidentificeret leverandør til overvågning af netværkstrafik på LAN gør netværket modtageligt for eksterne trusler som hacking.
  • Netværksadministratorer støder ofte på problemet med netværksbelastning (langsom internet- eller netværksforbindelse) på grund af forskellige årsager. Ofte et eller nogle få af brugerne byrde netværket ved at downloade eller udveksle store filer via netværket. Det er også muligt, at nogen er surreptitiously ved hjælp af netværksressourcer ved at tappe ind på nettet ulovligt. Dette reducerer hastigheden af ​​netværket og internettet betydeligt, hvilket hæmmer andre brugers arbejde. Det bliver så nødvendigt for netværksadministratoren at spore brugere, der smider båndbredden og begrænser antallet af dem, så netværket er overbelastningsfrit.