Båndbreddekrav til VoIP

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Voice over IP-teknologi, eller VoIP, er designet til at sende og modtage den menneskelige stemme over et internetprotokol-netværk (f.eks. Internettet). Fordi den menneskelige stemme ikke kræver absolut troskab for at blive forstået, kræver VoIP ikke den samme mængde båndbredde, der er nødvendig for at overføre, sige levende musik over et IP-netværk i acceptabel detalje. Hvor meget båndbredde det kræver, varierer afhængigt af algoritmen, der bruges til at kode signalet.

Stilhed

Oplysningerne VoIP transmitterer og modtager er i form af 'pakker'. Husk, at fordi det er designet til samtaler, som sandsynligvis indeholder tavshedspunkter, sender VoIP ikke hele tiden pakker, det er kun når der opsamles en høj nok lyd, som VoIP bruger nogen båndbredde overhovedet.

Headers

Hver VoIP-pakke kræver en 'header', en samling af tekniske oplysninger, der altid er 320 bit i størrelse. Hvor meget af en belastning dette placerer på båndbredde afhænger af hvor mange pakker der sendes per sekund - hvilket igen afhænger af hvor stor en klump af lyd hver pakke repræsenterer. Mindre, hyppigere pakke nyttelast betyder mere header data og dermed mere båndbredde brug; større, mindre hyppige nyttelast betyder længere transmissionsforsinkelser.

Codecs

Den vigtigste determinant af VoIP-båndbreddekrav er den kodek, softwaren bruger. En codec (kompressor / dekompressor) er et softwareprogram, som komprimerer og koder et signal i den ene ende af en transmission, og dekomprimerer og afkodes det i den anden ende. Der findes flere forskellige VoIP codecs, og alle producerer pakker af forskellig størrelse, hvilket også betyder forskellige nyttelaster og forskellige antal headers per sekund. Båndbreddekravene til populære codecs kan være så lave som ILBCs 28 kilobits per sekund (Kbps) eller så højt som G.711'ens 87 Kbps. Tjek din VoIP software 's dokumentation for at få oplysninger om, hvilken codec du bruger, og kontroller et codec tabel som det, der er linket til Ressourcer for den codec' s gennemsnitlige båndbredde anvendelse.