Fordele ved elektronisk konference

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Elektroniske konferencer, praksis med at afholde møder via internettet, kræver ikke mere end et simpelt sæt af indbyrdes forbundne computersoftware og hardware, hvorved deltagere forbinder med konferencens forløb og med hinanden, uanset deres tid og geografiske zoner. Elektroniske konferencer har en række fordele.

Convenience

Folk kan deltage i elektroniske konferencer fra hvor som helst de har en computerforbindelse. Dette er en stor fordel for dem, der måske skyldes økonomisk begrænsning eller fysisk handicap, skulle have været nødt til at gøre specielle ofre til at deltage i fysiske konferencer, hvor lignende emner behandles.

De to forskellige former for elektronisk konferencer - synkron og asynkron - har tidsmæssige fordele. Den synkrone form kræver, at deltagerne tilslutter sig konferencen på et bestemt tidspunkt, hvilket simulerer en fysisk konference og erstatter en fysisk tilstedeværelse. Den asynkrone form giver derimod folk mulighed for at oprette forbindelse til konferencen til enhver tid over en given tidsramme og dermed fjerne behovet for at bekymre sig om punktlighed. Asynkrone konferencer kan fortsætte i op til en kalenderuge.

Nem opbevaring af materialer

Materialer præsenteret og diskussioner holdt på en elektronisk konference kan gemmes let i digital form for fremtidige adgang for deltagere (og ikke-deltagere). Under og efter konferencen kan deltagerne downloade teksten til diskussionerne samt eventuelle ledsagende visuelle eller lydmaterialer, som de kan gennemse så mange gange de ønsker.

Fluidkommunikation

Butikkenes kapacitet af softwaren til asynkrone elektroniske konferencer letter kommunikationen mellem deltagere i forskellige tidszoner. Sådanne kommunikationsmuligheder giver dem mulighed for at opfylde deres forskellige personlige tidsplaner uden at gå glip af konferencens forløb og diskussioner. Det giver dem også mulighed for at gennemgå konferencens emneområder, så de senere kan dele deres konklusioner eller bekymringer med andre deltagere. Derudover kan alle deltagere modtage kontaktoplysninger fra andre deltagere og kontakte dem i realtid for spørgsmål, der hidrører fra konferencen. Dette er meget vanskeligt at opnå på en konventionel, fysisk konference.

Mulighed for at vælge information

Elektroniske konferencer giver også deltagerne mulighed for at vælge information og diskussioner under og efter konferencen i henhold til deres interesser og fokus. På en konventionel konference trækker folk ned notater fra diskussioner som punkter af aktuelle eller mulige fremtidige interesser, og det er sådanne punkter, som de lægger stor vægt på. I elektroniske konferencer skal deltagerne ikke nødvendigvis følge alle aspekter af konferencen for at udtrække, hvad der interesserer dem. Dette fjerner behovet for notering, og deltagerne kan lægge deres opmærksomhed på interessepunkter.