Forskel mellem trådløst LAN og WiFi

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Trådløst LAN

Trådløst LAN eller WLAN henviser til Wireless Local Access Network. Dette er et noget bredt begreb, fordi det beskriver trådløse netværk af maskiner på flere måder. En type WLAN kan være peer to peer, som grundlæggende er to maskiner setup til at kommunikere direkte med hinanden. En anden form for WLAN kaldes undertiden infrastrukturtilstand. Dette er den mest almindelige type WLAN og involverer to eller flere computere, der kommunikerer via en bro eller et adgangspunkt. Denne sidstnævnte type bruges typisk til trådløs internetadgang ved hjælp af en trådløs router.

Wi-Fi

Wi-Fi er et varemærke tilhørende Wi-Fi Alliance, en organisation, der angiver standarder for Wi-Fi og certificerer enheder. Wi-Fi er en meget udbredt standard, og som sådan kan Wi-Fi-enheder uden problemer bruges over hele verden. Wi-Fi beskriver i grunden implementeringen af ​​WLAN. Wi-Fi er en teknologi og et sæt standarder, der muliggør implementering af WLAN'er.

Det samme

I praksis er der virkelig ingen forskel mellem WLAN og Wi-Fi, fordi Wi-Fi er WLAN. WLAN er et bredere koncept, men Wi-Fi er så udbredt i sin brug, at det faktisk er den eneste teknologi til WLAN, der er i brug. Wi-Fi selv er bredt, da det repræsenterer et sæt standarder for teknologi til adgang til WLAN'er, men det er ikke et eksplicit produkt eller tjenesteydelse, der tilbydes af et enkelt selskab. Flere virksomheder er tilknyttet Wi-Fi Alliance og sætter standarderne. Wi-Fi er adskilt fra visse andre trådløse netværksteknologier, der er værd at bemærke.

Mobiltelefoner

Mobiltelefondatanetværk er hverken WLAN eller Wi-Fi. WLAN refererer til netværk, der dækker et begrænset område og antal enheder. Mobiltelefondatametværk er Wide Area Networks (WAN), hvilket betyder at de dækker et bredt område og et stort antal enheder i dette område. Wi-Fi tilbyder datafordele i forhold til cellulære datanetværk, fordi Wi-Fi er en mere bredt anvendelig og højere båndbredde levering af trådløs adgang. Der er en bred vifte af cellulære datanetværk fra EVDO og GPRS til LTE. Disse alle interagerer med forskellige enheder uden nogen grænseoverskridende adgang til kun bestemte enheder til hvert netværk. I modsætning hertil bruges Wi-Fi det samme over hele verden, og en Wi-Fi-enhed fra et land kan nemt få adgang til et Wi-Fi-WLAN i et andet.

Bluetooth

Bluetooth adskiller sig fra Wi-Fi og WLAN i den forbindelse er det designet til at tilskynde til specifikke interaktioner gennem enheder, der kommunikerer direkte med hinanden. Dette kaldes et WPAN (Wireless Personal Area Network) og adskiller sig fra WLAN, fordi det er designet til at trådløst forene brugen af ​​ellers uforenelige enheder. Mens man kunne bruge Bluetooth til internetadgang via et internetadgangspunkt, der sender et bluetooth-signal, tilbyder Wi-Fi fordelen af ​​mere netværksinterval og potentielt højere hastigheder af dataoverførsel.

Trådløse netværk

Som vist er der flere typer af trådløse netværk, der adskiller sig fra Wi-Fi. WLAN er ikke en af ​​dem, da Wi-Fi i det væsentlige er den praktiske anvendelse af WLAN. Wi-Fi tilbyder fordele i forhold til andre trådløse teknologier, der kan tilbyde nogle af de samme ting som WLAN og Wi-Fi, men i en mere begrænset kapacitet. Wi-Fi er implementeringen af ​​Wireless LAN. Trådløst LAN beskriver det bredere koncept trådløst netværkskommunikation mellem maskiner. Wi-Fi er et varemærke, der kan bruges på enheder, der opfylder 802.11-standarderne. Wi-Fi bruges af en række enheder, så de kan oprette forbindelse til trådløse netværk og internettet.