Typer af medier, der bruges i computernetværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Der er tre generelle klasser af medietyper: koaksialkabel, snoet par og fiberoptisk kabel. Koaksialkablet havde lidt aftagende popularitet, men det gør lidt af et comeback med kabelmodemløsninger. Der er to typer fiberoptisk kabel: multi mode fiber og single mode fiber. Twisted pair er den mest almindelige type computernetværkskabler. Twisted pair kan klassificeres i henhold til værdien af ​​den egentlige impedans af ledningen, og om den er afskærmet eller ubeskyttet. Unshielded twisted pair, med en indre impedans på 100 ohm, er den mest almindelige type computernetværk, der anvendes i dag.

Koaksialkabel

Koaksialkabel bruger en enkelt leder i midten af ​​et kabel. Den centrale leder er omgivet af en isolator kaldet dielektriske. Et ledende skjold sættes rundt om det dielektriske. Dette skjold virker som den anden leder for kredsløbet og tjener også til at beskytte den indre leder fra interferens. Koaksialkabel til LAN-forbindelser er forældet. Koaksialkabel bruges i nogle tilfælde til levering af den sidste mil af service. For eksempel anvendes koaksialkabler af kabel-tv-netværk til at levere højhastighedstjenestepersonale.

Ubeskyttet snoet par

Ubearbejdet snoet parkabeling eller UTP-kabling er den mest almindelige type netværkskabler. Den består af fire snoet trådpar, hver med et andet antal snoinger pr. Fod, alle indkapslet på en skede. UTP-kabling er sorteret efter kategori. Kategori 3 og 4 blev erstattet af kategori 5-kabling inden år 2000. Kategori 5 anbefales til at køre Ethernet med hastigheder på 100 Mbps. Kategori 5e blev introduceret til at køre gigabit Ethernet eller 1000BaseT netværk. Kategori 6 og Kategori 6a er siden blevet introduceret for at give bedre ydeevne ved højere hastigheder. UTP-kabling har en indbygget impedans på 100 ohm.

Afskærmet snoet par

Der er to typer af skærmet twisted pair ledninger. I 1980'erne og 1990'erne blev afskærmet snoet par fremmet som den bedste trådtype til Token Ring-netværk. Dette havde en indbygget impedans på 150 ohm. En ny ledningsretning er at bruge 100 ohm afskærmet snoet par. Afskærmningen reducerer støj og øger kablets ydeevne. Disse kaldes nogle gange forfalsket par, eller FTP (ikke forveksles med filoverførselsprotokol) eller undertiden kaldet screenet snoet par eller ScTP. Disse typer af kabler er kompatible med normal UTP.

Fiberoptisk kabel med flere tilstande

Fiberoptisk kabel kaldes nogle gange bølgeleder eller lysstyring, fordi den styrer lysbølgerne langs kabelens længde. Multi-mode fiber er Anvendes til korte ledninger, normalt 2,6 mi. (ca. 2 km) eller mindre.

Fiberoptisk kabel med en enkelt tilstand

Enkeltoptisk fiberoptisk kabel kan fungere over langt længere afstande. Fordi fiberen kun tillader en lystilstand at udbrede, holder lyspulser på fiberen deres form langt længere. Dette giver lysimpulserne mulighed for at rejse meget længere uden at interferere med andre impulser. Enkeltfibre anbefales til kabelføring på mere end 1,6 mi.