Typer af netværkssystemer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Computernetværkssystemer forbinder normalt to eller mere end to computernetværk til kommunikation, fildeling og datadeling. Computerudstyr som printere, scannere og hubs kan også deles på tværs af netværk. Computerbrugere kan oprette forbindelse til et netværkssystem inden for deres hjem, på tværs af gaden, ned ad blokken, på tværs af landet og endda over hele verden.

Lokalt netværk

Et LAN eller lokalnetværk er en forbindelse af computersystemer i en bygning eller kontorer tæt på hinanden. Lokalt netværk kan være så bred som at forbinde computere inden for et offentligt skoleområde eller lige så lidt som at forbinde flere computere inde i en husstand. LAN'er er billige sammenlignet med de andre typer netværkssystemer og kan bruge enten ledede eller trådløse forbindelser. LAN'er opererer inden for et relativt lille område, men de kan forbinde til større netværkssystemer og udvide deres rækkevidde stærkt.

Wide Area Network

Et WAN eller wide area netværk dækker et helt geografisk område, som f.eks. En stat , region eller hele landet. Et stort område netværk kan være selvstændigt, men forbinder altid med andre LAN og MAN netværkssystemer (se næste afsnit til forklaring af MAN'er). WAN'er bruger dyrt computernetværksudstyr og drives af store teleselskaber og store virksomheder, der skal dele et netværk i et bestemt område. For eksempel ville en stor farmaceutisk kæde bruge et WAN til at samle receptpligtige oplysninger fra deres kunder. En kunde ville udfylde en recept fra et sted og via en WAN kan deres information overføres til en hvilken som helst anden butik verden over.

Metropolitan Area Network

En MAN eller hovedstadsnettet er en forbindelse af to eller flere lokale netværk. Mange lokalnetværk i byer er ofte forbundet med et storbyområdernetværk via en højhastighedsforbindelse til internettet, som f.eks. En, der løber over fiberoptisk kabel. Kabel-tv-udbydere eller offentlige enheder opererer storbyområder. MAN'er kan fungere som signifikante forbindelser mellem mindre lokalnet og meget større vidnet.

Opbevaringsområde Netværk

En SAN, eller et lagringsområde netværk, er en variation af et lokalt netværk. Formålet med et lagringsområde netværk er at lagre store mængder data, som derefter kan overføres med høj hastighed. Virksomheder bruger almindeligt opbevaringsnetværk. Multimediefirmaer har ofte nytte af at bruge en SAN, fordi de skal lagre store mængder data til videoredigering.